logo

5 неща в дома ви, заради които се чувствате зле

5 неща в дома ви, заради които се чувствате зле

За неразположението ви си има конкретни причини, с които задължително трябва да се преборите

"Моят дом е моята крепост" - всички поне веднъж в живота си сме чували тази фраза, а мнозина дори вярват в нея. Тя принадлежи на английския адвокат Едуард Кок, който се е придържал към мнението, че в дома си човек трябва да се чувства в абсолютна сигурност.

Понякога обаче се случва така, че започваме да се чувстваме зле в собствения си дом. И за това си има конкретни причини, с които задължително трябва да се преборим. И по-точно - виновна за това понякога да се чувстваме некомфортно в своята крепост имат пет вещи. Ето ги и тях: 

Недостиг на светлина 

Това е основната причина, когато се приберем у дома, да започне да ни боли глава и да чувстваме умора.  Човешкият организъм е изграден по такъв начин, че при дневна светлина да има сила и енергия, а когато започне да се смрачава, силите да го напускат. 

И тук има няколко правила:

4 неща в дома ви, които ви разболяват

Сутрин всички щори трябва да бъдат вдигнати, за да може в помещенията да влезе слънчева светлина, която е основен фактор за здравето.

Във всяка стая трябва да има добри осветителни тела.

Светлината трябва да е естествена.

Трептенето на осветителните тела предизвиква умора на очите. Това може да се провери много лесно - просто трябва да вземете мобилния си телефон и да заснемете осветителното тяло. Ако на екрана се вижда трептене, по-добре е да откажете от тази лампа. 

И най-важното -  не забравяйте за стандартите за осветеност. За спалня са достатъчни 150 lx, а за работната площ - 250 lx.

Неправилна цветова температура 

При избора на осветителни устройства повечето хора обръщат внимание само на тяхната мощност, което е голяма грешка. Светлината може да е мека, средна и наситена. 

Тези неща в дома ви предизвикват болести! Погрижете се за тях, преди да е станало късно

Цветната температура се измерва в градуси по Келвин и е изписана на осветителния пакет.

3000K е топла светлина, подходяща за хол или спалня. За кабинета или кухнята трябва да изберете по-добро осветление, до 5000 К.

Нискокачествени довършителни материали

Когато ремонтират дома си, повечето хора се опитват да спестят пари, като забравят напълно за разумните граници.

Производителите са наясно с това им желание и намаляват качеството на собствените си продукти. В резултат на това тапетите, пластмасовите панели или окачени тавани могат да отделят токсини. Всички те ще бъдат незабележими, но организмът ни определено ще покаже определена реакция.

Тези 6 неща в дома ви привличат болести, смърт и бедност, отървете се от тях!

Преди да закупите някакъв материал, е добре да се запознаете със сертификатите му за качество. И да подходите към това много отговорно, тъй като некачествените довършителни материали могат да ви навлекат сериозни здравословни проблеми. 

Натрупване на прах

Прахът е силен алерген, който винаги нанася вреди на организма. Той може да се натрупва  върху възглавници или одеяла с естествен пълнеж; по книгите на рафта; по килими с дълъг косъм; във въздуха; върху зимните ви дрехи и т.н.

7 потресаващи неща, които овлажнителят за въздух ще направи за вашето семейство

Ако във въздуха в дома ви има твърде много прах, можете да се възползвате от една малка хитрост и да си сложите овлажнител.

Стайни растения

Стайните растения осигуряват въздух и създават комфорт във всеки дом. Много хора обаче забравят, че по тях се натрупва страшно много прах.

Тъй като в цветята има и много влага, бактериите и гъбичните заболявания започват да се развиват. Затова е много важно редовно да избърсвате натрупалия се по цветята прах и да следите състоянието им. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

anonimen

anonimen 27.12.2020 12:52

Naptotiv az se custvam dobre