Миризмата на пилешкото месо обикновено е неутрална, но в резултат на продължително или неправилно съхранение може да стане доста неприятна.
Ако, изваждайки пилето от хладилника, усетите неприятна миризма, това не винаги означава, че месото се е развалило. Понякога тя може да се появи и ако е било в найлонов плик.
Ако сте убедени, че месото не е развалено, може лесно да премахнете отблъскващия аромат и да направите продукта използваем. Има няколко начина да се отървете от тази миризма, тествани от повече от едно поколение домакини и днес от jenata.blitz.bg ще ви разкрием няколко от тях.
Най-добре и безопасно е да използвате продукти, които я неутрализират - подправки, свежи билки, цитрусови плодове, сол и захар.
Не забравяйте, че трябва да се отървете от миризмата, преди месото да е преминало термична обработка. Ако вече сте го сготвили, неприятният аромат може да се прехвърли върху готовото ястие и няма да можете да се отървете от него по никакъв начин.
Внимание, пилешките гърди с бели ивици се оказаха много опасни СНИМКИ
На първо място, "миризливото" пиле трябва да се изплакне добре под течаща вода, като се стремите да не пръскате из цялата кухня. Тази вода е източник на бактерии, които причиняват неприятна миризма. Те могат лесно да се пренасят по работните повърхности и другите продукти.
След като пилето се измие, от него се отстраняват парченцата мазнина, които също могат да бъдат източник на бактерии, причиняващи гниене. След това се поставя в голяма тенджера и се залива със солена вода за 3-4 часа (2 супени лъжици сол с връх на 1 литър вода).
Вместо сол може да използвате отвара от лайка (от аптеката) или разтвор на калиев перманганат. Водата трябва да покрива изцяло пилето. За засилване на ефекта към разтвора може да се добави въглен.
След като пилето престои в соления разтвор, то се изважда, подсушава се и се третира с подправки.
Горчицата е отлично средство, което убива неприятната миризма и придава пикантен вкус на пилешкото месо. Всяко парче внимателно се натрива с горчица, слага се в купа, покрива се със стреч фолио и се оставя в хладилника за няколко часа. За да подобрите вкуса, може да добавите и малко мед.
Невероятни новини за пилешкото месо
Пилето може да се натрие и с чесън, смесен с черен пипер и сол. Препоръчително е да държите обработените парчета месо в хладилника поне два часа преди готвене.
Може да мариновате пилето във винен оцет, сухо вино или прясно изцеден сок от лимон, добавяйки любимите си подправки. Колкото повече - толкова по-добре.
Преди да започнете да го готвите, трябва да отстраните кожата, тъй като в нея се натрупват токсини и вредни бактерии, които причиняват гниене.
Пиле, претърпяло подобна обработка, е най-добре да се вари или пече във фурната. /jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!