Съкровищата на монархията: Най-невероятните бижута на коронацията

Съкровищата на монархията: Най-невероятните бижута на коронацията

Всички погледи на целия свят в момента са вперени в британското семейство

На 6 май 2023 година официално Великобритания ще се сдобие с нов монарх за първи път от 70 години. Чарлз III ще наследи от покойната си майка Елизабет II не само вековната корона на Свети Едуард, но и други безценни.

Коронацията на крал Чарлз III на фатална дата, астролог предрече драма

В следващите редове ще ви разкрием какви точни скъпоценни бижута ще получи крал Чарлз III. Оказва се, че той ще се сдобие с много скъпи и луксозни предмети, които имат наистина интересна история.

За някои от тях хората едва ли подозират, но пищността им е наистина впечатляваща.

Короната на Свети Едуард

Това е най-важният символ на кралската власт. Короната е кръстена на Едуард Изповедника, управлявал през 11 век.

Според легендата той дал на просяк пръстен със сапфир. Години по-късно поклонниците върнали пръстена на собственика с думите, че Свети Йоан Богослов благодари на царя за неговата щедрост и го чака на небето.

Скоро кралят наистина умира и векове по-късно, когато гробът е отворен, тялото на Едуард е намерено нетленно. След тези мистериозни събития сапфирът е смятан за магически и е поставен в короната.

Бижуто е изработено от бижутера Робърт Винер през 1661 г. Короната, с редуващи се кръстове и лилии, полуарки и топка с кръст, изработена от злато, украсена с 444 скъпоценни камъка, заедно с кадифена шапка в центъра и хермелинов ръб в долната част, тежи повече от 2 кг!

Някога Виктория и Едуард VII отказаха такава тежест при коронацията, предпочитайки по-леката корона на Британската империя. А съвсем скоро ще разберем дали новият монарх.

Пръстенът на краля и кралицата

По време на коронацията монарсите слагат пръстени, символизиращи не само властта, но и искрения съюз на владетеля с държавата. По традиция пръстените се използват само в деня на възкачването на престола, но например кралица Елизабет буквално се „омъжи за Англия“ и носеше пръстена през целия си живот. Накрая пръстите й бяха толкова подути, че се наложи пръстенът да бъде изрязан.

Кралят е на път да носи диамантен пръстен със сапфири, изобразяващи шотландското знаме и рубини във формата на английския кръст на Свети Георги.

Според традициите, колкото по-плътно застане пръстенът на пръстта, толкова по-дълго ще бъде управлението на монарха. Елизабет и Виктория, които трудно свалиха бижутата си след коронацията, потвърждават тази традиция.

Армилос

Това са чифт гривни, които символизират искреност и мъдрост и се носят по една на всяка ръка.

В кралската колекция има два такива комплекта от чисто злато – единият е принадлежал на Чарлз II, другият на Елизабет II. За удобство гривните са обшити с червено кадифе отвътре.

Първите armillos са цветни, изрисувани с лилии и символи на Великобритания - розата на Англия, арфата на Ирландия и бодила на Шотландия. Вторите са лаконични, украсени с фини орнаменти, малка роза със закопчалка и едва забележим портрет на Елизабет II. Сигурни сме, че на Чарлз III няма да му е лесно да избере чифт бижута, които харесва.

Лъжица за мазане

Позлатената лъжица с дължина почти 30 см е изработена от сребро и е украсена с гравирани шарки и четири перли. Това е сред най-старите бижута, като е било сред колекцията на Свети Едуард в Уестминстърското абатство!

Към лъжицата има ампъла със свещено масло, направена за коронацията на Чарлз II през 1661 година.

Ампулата е изработена от злато под формата на орел с разперени крила и подвижна глава, където в клюна има дупка, през която се налива масло. Формата на орел се отнася до легендата как Дева Мария се явила на архиепископ Томас Бекет и му подарила златен орел и флакон с масло, за да помаже всички английски крале.

Помазанието на суверена е свещено тайнство, което не се показва на публиката. Това означава изпращане на свети дарове на монарха за дела, които надминават човешката сила. Маслото, с което Чарлз и Камила ще бъдат помазани тази събота, вече е осветено в църквата на Божи гроб в Йерусалим.

Кралски скиптър, жезъл, кълбо и меч на милостта

След помазанието на царя се дават символите на властта. Скиптърът е използван при всяка коронация от възцаряването на Чарлз II. В дясната ръка на монарха е поставен усукан златен жезъл с дължина над 80 см, обсипан със скъпоценни камъни и с най-големия диамант в света Кулинан I с тегло 530,2 карата, като символ на кралската власт и справедливост.

Има и втори скиптър с гълъб с разперени крила. Нарича се още жезълът, който напомня за Светия Дух, справедливостта и духовността на монарха.

Кълбото представлява златна топка с диаметър 30 ​​сантиметра, увенчана с кръст, което показва, че силата на владетеля идва от Бог. Сферата е обсипана с перли, изумруди, сапфири и диаманти и е поставена в лявата ръка като символ на властта на християнските монарси над света.

И накрая, мечът на Едуард Изповедника, чийто счупен връх символизира милостта на краля. Казват, че този меч е бил използван от самия рицар Тристан от легендите за крал Артур, когато се биел с ирландския великан Морхолт, на чийто череп отчупил върха.

Скиптър и жезъл на кралицата-консорт

Съпругата на краля е коронясана с него, което означава, че и на нея ще бъдат дадени някои символични предмети от царската съкровищница. Някои от тях са скиптър с кръст и планински кристал и жезъл от слонова кост с гълъб със свити крила, докато скиптърът на краля е с разперени крила. Регалиите се използват от 1685 г., след възкачването на трона на първата кралица-консорт, Мария от Модена./ jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Пълна тишина

Пълна тишина 06.05.2023 10:34

Някой найден в пещера няма ли да има мнение тук...

орлин сарайдаров

орлин сарайдаров 06.05.2023 20:00

само,където всички тези символи на властта са крадени,лицемерни англета

Гицка

Гицка 07.05.2023 23:55

Аман от коментари на въшльовци и простаци !!!!!!