Австралийският диетолог Паула Норис разкри как можем да отслабнем, без да намаляваме размера на порциите си и в същото време да направим храната си по-полезна.
По думите й, за да се случи това, трябва да заменим някои съставки с по-малко калорични, пише Daily Mail.
Според експерта обикновеното кисело мляко може да служи като добра алтернатива на заквасената сметана.
Диетолог разкри тайната за стройна фигура на французойките
Ползата е очевидна: 50 грама кисело мляко съдържа само 30 килокалории, тоест 5,6 пъти по-малко от същото количество заквасена сметана.
Норис препоръчва да се избягва майонезата в салатите.
Диетолог: Яжте плода на младостта - върши чудеса!
Вместо това може да се използва смес, състояща се от две супени лъжици кисело мляко, една супена лъжица дижонска горчица, една супена лъжица лимонов сок, сол и черен пипер.
В две супени лъжици майонеза има 206 килокалории, а в тази смес има само 25 килокалории.
Диетологът предлага също така сиренето чедър да бъде заменено с пармезан.
Диетолог посочи храните, които е добре да ядем преди лягане
Тъй като пармезанът има по-силен вкус, той може да се раздели наполовина. Замяната на 40 грама чедър с 20 грама пармезан спестява цели 45 калории.
Експертът препоръча да се намали наполовина количеството кайма в ястия като спагети болонезе и вместо това да се добави черен или червен боб.
Към каймата могат да се добавят и настъргани моркови, гъби или тиквички.
По думите на Норис, по този начин „не само ще спестите калории, но и ще добавите ценни фибри“. /jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!