logo

Лесни начини да отслабнете с напредване на възрастта

Лесни начини да отслабнете с напредване на възрастта

Независимо че не сте първа младост, все още може да се вталите с помощта на тези съвети, препоръчани от експерти

С напредването на възрастта килограмите се натрупват по-лесно и борбата с тях става все по-трудна, пише Eat This, Not That!.

За това, разбира се, си има причини. Както и ефикасни начини, с които всеки лесно може да спечели битката с излишните килограми,  категорични са специалистите.

Експертите обясняват, че с напредването на годините хормоналният фон се променя, метаболизмът се забавя, а мускулната маса намалява. Всички тези фактори могат да повлияят негативно на фигурата.

За щастие, уверяват те, има няколко прости правила, които ще ви помогнат да останете във форма и да отслабнете. 

Хитър трик: Диетолог посочи как да ядете повече и пак да отслабнете!

За целта диетологът Джонатан Валдес съветва да се консумират повече разтворими и неразтворими фибри, които спомагат за удължаване на чувството за ситост.

"Яденето на повече разтворими и неразтворими фибри може да ви накара да се чувствате сити и да потисне чувството на глас. Това може да ви спре да консумирате повече калории и да трупате нежелани килограми. Стремете се към поне 28 грама фибри на ден", препоръчва той.

За запазване на мускулите пък съветва добавянето на протеини към менюто и консумацията на 25-30 грама на всяко хранене. "В зависимост от интензивността на вашите тренировки, може да имате нужда от 1,2 до 2 грама протеин на килограм тегло", отбелязва специалистът.

Валдес препоръчва също така закуската да е обилна и здравословна и да се пие по-често зелен чай, който съдържа антиоксиданти, които влияят на мастните клетки. 

Диетолог съветва: Яжте това за закуска и няма да сбъркате

Между другото, проучване, публикувано в Canadian Pharmacists Journal, е установило, че хората, които пият зелен чай, губят средно с 0,2 до 3,5 килограма повече от тези, които не пият зелен чай в продължение на 12 седмици.

И не на последно място, казва Джонатан Валдес - не забравяйте за спорта. 

"Проучванията показват, че аеробните упражнения водят до значителна загуба на тегло при мъжете и жените. Те включват бягане, ходене или плуване.

Тренировки с тежести, които могат да помогнат за запазване на мускулната маса и засилване на метаболизма, трябва да се правят поне 150 минути на седмица", посочва той.

Диетологът Колийн Тюксбъри пък обръща внимание на важността да се води дневник. В него трябва да се запише каква е целта на промяната в начина на живот, както и стъпките, които могат да бъдат предприети за постигането й.

Това е най-добрият зеленчук за отслабване

Проучване, публикувано в American Journal of Preventive Medicine,  е установило, че участниците, които си водят ежедневен дневник, в който записват с какво се хранят, губят два пъти повече тегло от тези, които не го правят.

"Контролът на теглото е цяла област, в която работят истински специалисти. За постигане на дългосрочни цели в отслабването е важно да се създаде екип за поддръжка", отбеляза тя и предлага да се потърси помощ от диетолог или друг специалист по хранене.  /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай