logo

Ръцете на баба са винаги гладки и меки благодарение на това просто средство

Ръцете на баба са винаги гладки и меки благодарение на това просто средство

"Няма значение как изглеждаш, кожата ще издаде истинската ти възраст", обичаше да повтаря тя по време на поредната си домашна процедура

Още като бях малка, баба не спираше да ми разказва как да се грижа за ръцете си.

"Няма значение как изглеждаш, кожата на ръцете ти ще издаде истинската ти възраст", обичаше да повтаря тя по време на поредната си домашна процедура. А аз през цялото време я гледах и се чудех как има търпение за всички тези женски неща...

Всеки ден баба не само мажеше ръцете си с натурални кремове, но и повтаряше доста странен ритуал. 

Фризьор: Това е най-фаталната грешка, която съсипват косата

Когато й гостувах, всяка сутрин започваше със семейна закуска. Баба обичаше да слага на масата чиста покривка, да подреди върху нея най-хубавия си сервиз и да приготви нещо необичайно. А най-важното място сред разнообразието от вкусотии бе отредено на маслото.  

Преди всички да седнем на масата, баба отрязваше парче от вече омекналото масло и го втриваше в кожата на ръцете си. Правеше го всяка сутрин. След това със салфетка внимателно отстраняваше излишната мазнина.

"Кожата вече е поела всичко, от което се нуждае", повтаряше тя.  

Ако денят беше хубав, следващите 40-50 минути ръцете й се радваха на слънцето. А щом всички станехме от масата, тя измиваше чиниите, отмивайки и маслото от ръцете си. Това е цялата й мъдрост!

Трудно е да се повярва, но никога през живота си не съм виждала ръцете на баба ми в лошо състояние.

Тя постоянно се върти в кухнята и непрекъснато приготвя вкусни ястия. В същото време ръцете й винаги изглеждаха добре поддържани и бяха невероятно гладки и меки. И всичко това благодарение на тази толкова проста процедура!

Това просто средство ще ви отърве от тъмните кръгове и торбичките под очите

Между другото, баба ми е разказвала, че трикът с масло помага не само за овлажняване на кожата. Млечният продукт има почти лечебни свойства: ускорява процеса на зарастване на всякакви ранички по ръцете. И е особено подходящ в студения есенно-зимен период. 

Как да хидратирате кожата на ръцете си

Растителните масла заемат специално място сред народните средства за овлажняване на ръцете. Те обаче са подходящи за употреба, само ако кожата ви е наистина суха.

Например, за бързо лечение на всички рани и драскотини може да използвате масло от облепиха и масло от ший. Последното, между другото, също прави кожата по-еластична. 

Ако искате да подхраните кожата си и да я направите по-кадифена, бадемовото масло е за вас. А маслото от жожоба има подмладяващ ефект и насърчава бързата регенерация на кожата. Рициновото масло пък прави кожата по-гладка и успокоява всяко дразнене. 

Суперефективно народно средство, което ще ви избави от акнето

Друго просто средство за ръце е пчелният мед. Универсалният продукт може да се използва като маска. Просто загрейте меда, нанесете го върху ръцете си и след 10-15 минути го измийте с топла вода.

Пчелният восък се прилага по същия начин. Той има противовъзпалителни и лечебни свойства. Най-добре е обаче да се използва, ако кожата наистина е изложена на външни въздействия, например на силен студ. 

Маслото не е единственият млечен продукт, който е подходящ за разкрасителни процедури. Сметаната също върши отлична работа за овлажняване на кожата. А силно загрубелите участъци по ръцете и краката могат да бъдат "излекувани" с кефир. С мляко пък могат да се правят бани за ръцете. 

Други народни средства

Растенията и билките са отлични съставки за различни лосиони, отвари и бани за ръцете. Например, алоето оказва овлажняващ и лечебен ефект. А невенът е известен със своите антисептични свойства.

Признаците, които показват, че старостта чука на вратата

Благодарение на витамин А и калия, копривата може да се използва като овлажнител и противовъзпалително средство. 

Като алтернатива може да използвате и обикновен магданоз. Той ще помогне за изсветляване на старческите петна и ще направи кожата ви по-гладка. А лайката ще се справи с всяко възпаление и ще успокои ръцете.

За кожата на ръцете могат да се използват и плодове и зеленчуци. Доматът например ще направи кожата ви по-стегната и еластична. Краставицата и бананът ще помогнат за доброто й овлажняване.

Ягодите имат регенериращ ефект, а крушите - антисептичен. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай