"Една ябълка на ден пази доктора далеч от мен“, обичат да казват англичаните. А ние ще добавим - и излишните килограми!
Ябълките са изключително полезни. Съдържащите се в тях антиоксиданти притежават мощен противораков ефект. Вкусният плод предпазва и от сърдечни болести. По данни на учените от Университета във Флорида, ако всеки ден ядете по 75 гр. сушени ябълки, след 6 месеца ще намалите нивото на лошия холестерол в кръвта си.
Ябълките подобряват работата на стомашно-чревния тракт. Целулозата, която се съдържа в тях, стимулира работата на червата, помага да се преборите със запека и поддържа баланса на микрофлората.
За 5 дни на ябълкова диета може да загубите и до 3 кг. от теглото си. При това няма да ви се наложи да ядете само ябълки. Комбинирайте ги смело с други продукти, приготвяйте си вкусна храна по рецептите, които ще ви предложим и отслабвайте ефективно!
Примерно меню:
За закуска си направете ориз с ябълки и канела. Това вкусно и питателно ястие ще насити организма ви с енергия и няма да се чувствате гладни до вечерята. За обяд си пригответе пилешко филе със зелена салата с ябълки. За вечеря изяжте 2 изпечени ябълки с извара и стафиди и изпийте чаша кефир. През деня пийте повече вода.
Имайте предвид, че не трябва да се подлагате на тази диета повече от 5 дни. Ограниченията в хранителния ви режим могат да предизвикат недостиг на полезни вещества.
Ябълки с ориз и канела
Необходими продукти:
2 ябълки
чаша ориз
1 супена лъжица краве масло
1 супена лъжица захар
2 супени лъжици стафиди
канела
портокалова кора на вкус
Приготвяне:
Сложете ориза във вряла вода, добавете маслото и варете 10−15 мин. Нарежете ябълките. Сложете за няколко минути стафидите във вряла вода. 10 минути, след като оризът е започнал да се вари, прибавете ябълките, портокаловата кора, стафидите, солта, захарта. Варете докато оризът не стане готов, след това добавете канелата.
Салата с ябълки
Необходими продукти:
зелена салата
2 шепи рукола
2 сладко-кисели ябълки
морков
1/3 чаша орехи
салатен лук
2 супени лъжици лимонов сок
растително масло
Приготвяне:
Нарежете моркова и ябълките на тънки парченца, добавете смлените орехи, зелената салата, руколата и тънко нарязания лук. За заливката на салатата смесете лимоновия сок и растителното масло. Добавете сол, захар и червен пипер.
Пълнени ябълки на фурна
Необходими продукти:
200 гр. ябълки
1 яйце
4 супени лъжици извара
2 супени лъжици стафиди
1,5 супена лъжица сметана
1 чаена лъжица грис
Приготвяне:
Разбъркайте изварата. Към нея добавете гриса, стафидите и захар на вкус. Разбъркайте отново. След това добавете 1 супена лъжица краве масло и яйчения жълтък и отново разбъркайте. Отрежете горната част на ябълката и отстранете сърцевината й. Напълнете я с изварата, сложете отрязаната горна част (като капаче) и запечете във фурната. /jenata.blitz.bg