Строгите диети дават бързи резултати, но също толкова бързо разрушават здравето. Само балансираното хранене ще помогне на организма да работи правилно, да не натрупва ненужни резерви и да се отърве от вече натрупаното.
Специалистите са категорични, че процесът на отслабване е не само физическа активност и калориен дефицит, но и правилно хранене. За да отслабнете, трябва не само да се откажете от определени храни, но и да консумирате възможно най-често такива, които помагат за изгарянето на мазнини.
Една от тях е традиционното корейско ястие кимчи - пикантна ферментирала храна, богата на млечнокисели бактерии, която обикновено се приготвя от китайско зеле и други сезонни зеленчуци.
Консумацията му променя състава на чревната микробиота и намалява количеството мазнини в организма. Това става ясно от изследване, проведено от учени от Южна Корея.
Специалистите са провели експеримент, по време на който са наблюдавали състоянието на 55 мъже и жени със затлъстяване. Една част от участниците са приемали лиофилизирани капсули кимчи с всяко хранене, а другата не.
При тези, които са взимали капсулите, количеството мазнини в организма е намаляло с почти 3%, докато при тези, които не са ги приемали, те са се увеличили с 4,7%.
Употребата на кимчи също така е довела и до увеличаване на полезната чревна бактерия Akkermansia muciniphila и намаляване количеството на протеобактериите, свързани със затлъстяването.
Авторите на научната работа са стигнали до заключението, че кимчи ефективно облекчава симптомите на затлъстяване чрез промяна на чревната микробиота. А нашата микрофлора наистина обича ферментиралите храни. /jenata.blitz.bg