За нищо на света не изхвърляйте водата, в която сте варили картофите, върши чудеса!

За нищо на света не изхвърляйте водата, в която сте варили картофите, върши чудеса!

Тя е доста ценна и може да се използва за куп неща в домакинството

Много хора бързат да излеят водата, в която са варили картофите за поредната си вкусотия. И допускат огромна грешка!

Колкото и невероятно да звучи, тя е доста ценна и може да се използва за куп неща. С нея може да забъркате няколко домашни отвари за разкрасителните си процедури. Или пък да я използвате като препарат за почистване. 

И за да сме ви максимално полезни, днес от jenata.blitz.bg  ще ви разкажем малко повече за нетрадиционните й употреби. 

Още в древни времена домакините са забелязали, че ако подържат ръцете си в бульона, кожата им става мека и кадифена за броени минути.

Не изхвърляйте корите от мандарини – правят чудеса

Измиването на лицето с тази отвара е изключително полезно. Тя е богата на нишесте, витамин В12, калий и електролити.

За да тонизирате кожата си, трябва да излеете водата в стъклен съд и да го приберете в хладилник за поне два часа. Използвайте я редовно и резултатите ще ви изненадат много приятно.

Водата, в която са се варили картофи, е особено полезна за фина и суха коса. С нея може да изплакне главата си след измиване с шампоан. В резултат на това къдриците ви ще станат по-меки и в същото време здрави и лесни за разресване.

Картофеният бульон е отлично средство за предотвратяване на високо кръвно налягане, помага за прочистване на кръвоносните съдове. Препоръчителният начин на прием е по 50 милилитра 3 пъти дневно на гладно. За да се постигне максимален ефект, курсът трябва да продължи поне седмица.

За хората с ниско кръвно това лекарство е строго забранено. При най-малкото съмнение е задължително да се консултирате с лекар.

С тази чудотворна отвара ще забравите за отоците и излишните килограми

Тези, които искат да отслабнат, е добре да използват водата, в която са се варили картофите. Тя успешно потиска апетита, прочиства стомашно-чревния тракт, нормализира работата му и ускорява метаболизма. Трябва да се приема по 100 милилитра на празен стомах сутрин в продължение на пет седмици.

Картофената вода е полезна и за домашните ви любимци.

Стайните растения също обичат тази хранителна течност – тя ги укрепва добре. За тях обаче трябва да използвате безсолна отвара.

Бульонът е идеален за почистване на сребърни прибори, тенджери, тигани. Просто накиснете метални прибори в него поне за половин час и ще получите блясъка на мечтите си. /jenata.blitz.bg  

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

картОФ

картОФ 04.01.2022 11:54

Поредните измишльотини! Нема как тези "качества" на картофите да са били известни в Европа от "ДРЕВНИ ВРЕМЕНА"? Защото....Картофите са донесени в Европа от испанците през 16ти век ! Остава до кажете, че и хан Аспарух е сърбал боб чорба по манастирски.....