logo

Алгебра на зачеването

Алгебра на зачеването

Понякога, за да могат един мъж и жена да станат мама и татко е необходимо единствено любов, желание и малко късмет. В тази статия обаче ще обърнем внимание на правилното планиране на опитите за зачеване. Именно планирането и съобразяване с определени физиологични фактори могат да способстват за по-скорошното постигане на мечтаната бременност.

От ембриотрансфера до теста за бременност
 

Математика на зачеването

Всеизвестно е, че подходящият период за зачеване е овулацията. При нея т.нар. доминантен фоликул се пука и освобождава готова за оплождане яйцеклетка. Овулацията е с продължителност от около 24–48 часа. Съществуват различни възможности за установяване на настъпила овулация, като златен стандарт остава ултразвуковото наблюдение. Все пак има формула, по която всяка жена и двойка може приблизително да определи деня на овулацията. Това става като се вземе датата на първия ден от последна редовна менструация и към нея се добави средната продължителност на цикъл на жената. От получения резултат се изваждат 14 дни и се получава приблизителната дата на овулация. Пример: Първи ден на ПРМ = 01.03.2015; средна продължителност на цикъл = 28 дни; 01.03.2015+28 дни = 29.03.2014. Прогнозна дата на овулация =  29.03.2015 - 14 дни = 15.03.2015 г.

5 дни в инкубатор – един от пътищата към двете чертички

Освободената яйцеклетката е жизнена около 24 часа, през които до нея трябва да достигнат сперматозоиди. Сперматозоидите на свой ред са с жизненост средно между 3 и 5 дни, което значи, че най-подходящите дни за планиране на опити за зачеване са непосредствено преди овулацията и на самия й ден. Все пак като възможен „фертилен прозорец” или дните, когато двойката има най-големи шансове да постигне бременност, може да се приеме един период от около 9 дни, включващ 5 дни преди прогнозния ден на овулацията, денят на овулация и 3 дни след прогнозния ден на овулацията (защото тя може да не е правилно прогнозирана). Трябва да се има предвид, че най-добра концентрация на качествени и зрели сперматозоиди се получава при 3 до 5 дни полово въздържание. Поради тази причина е по-препоръчително в посочения фертилен прозорец половите контакти да не са всеки ден, а през ден.

Кои са най-честите въпроси преди пункцията при инвитро?
 

Две чертички радост

Много жени се чудят кога трябва да направят своя тест за бременност. Кръвният тест за бременност, който се прави в лечебно заведение или лаборатория, дава достоверни резултати около 10 дни след датата на зачеване. Уринарният тест, който се прави в домашни условия, може да установи бременност около 14 дни след предполагаемата дата на зачеване. Имайте предвид, че датата на оплождане на яйцеклетката от сперматозоида не е задължително да съвпада с датата на половия контакт, защото сперматозоидите и яйцеклетките имат различна продължителност на живот и не може да се предвиди точно в кой момент след секс е станала „срещата” помежду им. Наличието на бледа чертичка на уринарния тест означава настъпване на т.нар. биохимична бременност, която трябва да се потвърди с нов тест около 48 часа след първия. Потвърждаването на клинична бременност става чрез ултразвуков преглед за установяване на сърдечни пулсации. Препоръчително е този преглед да се извърши около 42 дни след първия ден на последната редовна менструация или в 6 гестационна седмица от бременността.

Премерената стимулация е в основата на успешното инвитро
 

Когато бебето се бави

Практиката на репродуктивните специалисти от Медицински комплекс „Д-р Щерев” показва, че шансът за настъпване на бременност при нормални условия, когато всичко е видимо наред, е около 20-25% в рамките на един месец (един месечен цикъл). До третият месец след започването на активни опити за забременяване приблизително при 50% от двойките настъпва бременност, докато в следващите три месеца шансът нараства само с още 25%. Проучванията показват, че е налице над 90% възможност за забременяване след опити за зачеване в продължение на една година при здрава двойка в детеродна възраст.

Проблемното забременяване засяга около 10-15% от двойките в детеродна възраст. Едно от класическите определения за безплодие е ненастъпване на бременност при регулярни полови контакти в периода на овулация в продължение на една година при двойки в детеродна възраст и 6 месеца при жени над 35 години. Липсата на зачеване в такъв период от време на опити без предпазни средства и редовен менструален цикъл е сигнал да се направят изследвания и при двамата партньори. Важно е да се знае, че причината за ненастъпване на бременност може да бъде както при жената, така и при мъжа, а много често и при двамата партньори.

Кога да потърсим репродуктивен специалист

Имайте предвид, че е необходимо да се консултирате със специалист по репродуктивна медицина, в случай, че правите неуспешни опити за зачеване и при Вас или Вашия партньор е налице някое от следните обстоятелства:

  • менструалните цикли са през по-кратки интервали от време – на 21 или по-малко дни;
  • липса на менструация за период по-дълъг от 3 месеца;
  • нередовен менструален цикъл;
  • два или повече аборта (спонтанни или по желание);
  • възраст над 35 години при жената в двойката;
  • прекарани в миналото сексуално-трансмисивни инфекции;
  • липсата на забременяване продължава повече от 12 месеца при активни опити за зачеване по време и около овулация.

Поставянето на точната диагноза на причините за проблемно забременяване е основа за успешно лечение. Личните лекари и акушер-гинеколози са първите, които при откриване на проблем трябва да насочат своевременно двойката към провеждане на по-обстойна диагностика на репродуктивното здраве. Най-подходящо е при диагностицирано проблемно забременяване е да се обърнете към специализирани клиники като Медицински комплекс „Д-р Щерев”, разполагащи с широк набор от специалисти, които са на разположение при необходимост от допълнителна консултация и назначаване на изследвания и процедури за постигане на успешно забременяване. Понякога лечението изисква многопрофилен екип: акушер-гинеколог (репродуктивен специалист), андролог, ембриолог, имунолог, ендокринолог и психолог.

Важно е да знаете, че дори мечтаната бременност да се бави, съвременната репродуктивна медицина е толкова напреднала, че все повече двойки получават шанс да изпитат най-голямата радост – звънкия смях на бебе у дома.

Коментирай

Осеменител

Осеменител 10.08.2018 11:11

Ако искате да заченете отидете за месец на планина без рутери и бежжични мрежи, без самртфони и всякакви излъчватели на радиация и се отдайте на як секс.