Кои са най-честите въпроси преди пункцията при инвитро?

Кои са най-честите въпроси преди пункцията при инвитро?

Голямата кулминация! Така някои двойки определят и като такава очакват пункцията на фоликули при провеждането на инвитро процедура. Това е нормално, тъй като резултатът от тази пункция са добитите яйцеклетки и тя донякъде показва колко ефективна е била избраната от лекуващия репродуктивен специалист хормонална стимулация.

Но колкото и чакана, толкова и плашеща е за много пациентки тази процедура, отчитат специалистите от Медицински комплекс „Д-р Щерев“  – вероятно защото това е манипулация, извършвана под упойка, в която са ангажирани екип от лекари и ембриолози. Но ето и кои са най-честите тревоги на пациентите, на които им предстои пункция на фоликули.

Контролираната овариална хиперстимулация, както е пълното ѝ име, завършва, когато са налице серия от условия – водещите фоликули са достигнали диаметър над 18 мм, дебелината на маточната лигавица е поне 8 мм и нивата на хормона естрадиол кореспондират с броя на нарастващите фоликули. Тогава на пациентката се поставя инжекция с хормона човешки хорион гонадотропин (HCG) с цел стартиране процеса по узряване на яйцеклетките. Приблизително 36 часа след това се извършва пункцията на фоликулите – изключително важен момент от лечението на двойката с репродуктивни проблеми.

Как се подготви пациентката?

Преди пункцията пациентката се инструктира кога точно да спре приема на храна и течности, като това ограничение продължава до отиването ѝ в болницата в посочен предварително час. Със съдействието на медицински екип тя преминава през няколко задължителни процедури: клизма, отстраняване на окосмяването от интимните части и поставяне на абокат. Самата пункция на фоликули се извършва с вагинален достъп, с ултразвуков контрол и под краткотрайна венозна анестезия, приложена от анестезиологичен екип. На нея се дължат и голяма част от подготвителните процедури, а в Медицински комплекс „Д-р Щерев“сред тях е и задължителната предварителна консултация с кардиолог и анестезиолог.

Как протича процедурата?

Пункцията на фоликули е сравнително безопасна процедура. Обикновено отнема 15-20 минути, а пациентката не усеща нищо. С помощта на аспирационна игла, поставена на накрайника на ултразвуковия апарат, се преминава през вагината, като по този начин се осигурява достъп до яйчниците. Фоликулите се аспирират и се предоставят на инвитро лабораторията. Там специалистите ембриолози ги промиват, определя се броят на добитите яйцеклетки и тяхното качество. Процедурата продължава, докато се провери съдържанието на всички фоликули и от двата яйчника.

Важно е да се знае, че броят на фоликулите не кореспондира с броя на добитите яйцеклетки.

Какво е възстановяването след пункция?

След пункцията на фоликули жената остава за няколко часа наблюдение в болницата, като след втория час вече може да приеме и малки количества вода и храна. Следва раздвижване и ултразвуков преглед. Възможно е след пункцията пациентката да изпитва дискомфорт и дори болка, да има леко кървене. От съображения за сигурност, а и заради различната реакция на упойката, е препоръчително да се избягва шофирането в следващите 24 часа.

Последващите пункцията дни са изключително вълнуващи за двойката, а в инвитро лабораторията кипи усилен труд. Бъдещите родители са в контакт с лекуващия лекар и ембриолога, които ги информират как се развиват ембрионите. Прогнозират се и денят и часът на предстоящия ембриотрансфер.

А бъдещият татко?

В деня на пункцията партньорът предоставя семенна течност. Условието пред него е преди това да е спазвал полово въздържание в рамките на 3-5 дни. През същия период е добре да е избягван и приемът на алкохол в големи количества. Важно е двойката да помни, че полово въздържание, по-дълго от 7-10 дни, не е добре да се спазва преди даването на материал, тъй като това може да влоши показателите на семенната течност.

Съвременната медицина е намерила и решение за случаите, в които в деня на пункцията партньорът е възпрепятстван. Отсъствието му не е пречка за провеждането на инвитро процедурата, дори и да не може да даде материал, защото семенната течност може да се замрази и запази до подходящия момент. Практиката е сходна като случаите, в които инвитро/ICSI процедурата се извършва не с партньорски, а с донорски генетичен материал.

Кога е време за час при репродуктивен специалист?

Първите важни стъпки за постигане на  успешна бременност - I част

Първите важни стъпки за постигане на  успешна бременност - II част

Как започва пътят към мечтаното бебе, ако то се бави?

Когато бебето се бави – всичко за вътрематочната инсеминация

Подготвителни стъпки при инвитро процедура

Премерената стимулация е в основата на успешното инвитро

 

Коментирай