Премерената стимулация е в основата на успешното инвитро

Премерената стимулация е в основата на успешното инвитро

На 25 юли отбелязахме Деня на ембриолога. Това е датата, на която преди 40 години се ражда първото бебе, заченато по метода инвитро – англичанката Луиз Браун, която днес вече е майка на две естествено заченати деца. През десетилетията развитие на репродуктивните технологии подходът на лекуващите екипи драстично се променя. В началото лекарите успяват да извлекат единични яйцеклетки от пациентките, тъй като разчитат на т.нар. естествен цикъл – нормалното функциониране на женското тяло без допълнителна хормонална стимулация, при което в даден месец обичайно се отделя една зряла яйцеклетка.

С напредването на технологиите, фармакологията и познанията в сферата на асистираната репродукция обаче се разработиха различни препарати, както и протоколи за прилагането им, които да отговорят на конкретните нужди на пациентите. Въпреки че медицината не спира да прави големи крачки напред в лечението на стерилитета, най-голямото предизвикателство и до днес си остава индивидуалното прецизиране при избора на медикаменти и схема на прилагане при инвитро, отбелязват репродуктивните специалисти от Медицински комплекс „Д-р Щерев“.

Днес те вършат чудото на оплождането „в епруветка“ посредством три основни типа протоколи – спонтанен цикъл, минимална стимулация и контролирана овариална хиперстимулация (КОХ). Целта на последния вид – КОХ – е тялото на жената да произведе, а репродуктивният специалист да извлече посредством пункция между 8 и 15 зрели яйцеклетки с добро качество. Стремежът на лекарите е да се предотврати дискомфорт за жената и особено важно – овариален хиперстимулационен синдром (ОХСС). Също така лекарят търси баланс, за да не се стигне до недостатъчна стимулация и малък брой яйцеклетки. Именно тук е важната роля на опитния репродуктивен специалист – да избере тези медикаменти и протокол, които да доведат до оптимален отговор на женския организъм

Спонтанен цикъл

Преди 40 години, през далечната 1978 г., първите инвитро процедури се извършват без прилагане на медикаменти. Тогава обаче се постига нисък процент на бременностите. С развитието на медицинските и лабораторни технологии и с повишаването на квалификацията на специалистите процентът на постигнатите бременности чувствително се увеличава, за което допринасят минималната стимулация и контролираната овариална хиперстимулация (КОХ).

Минимална стимулация

При минималната стимулация специалните хормонални препарати се прилагат в малки дози и за по-малък период от време. Целта е приближаване до нормалната яйчникова физиология, което пък води и до добиване на по-малък брой яйцеклетки (<8 яйцеклетки) в сравнение с КОХ.

КОХ

Контролираната овариална хиперстимулация (КОХ) има за цел да стимулира образуването на множество зрели яйцеклетки. Добиването им посредством процедурата пункция на фоликули дава възможност в лабораторията да се получат чрез оплождане повече ембриони. Това пък значително увеличава шансовете за забременяване.

КОХ се извършва чрез прилагането на медикаменти по схема. Отговорът на яйчниците на тази стимулация се следи чрез няколко ултразвукови прегледи, както и чрез изследване на нивата на хормона Estradiol в кръвта на жената. По време на ултразвуковите прегледи се проследяват броят и размерът на образуваните фоликули, както и дебелината на маточната лигавица.

За предотвратяване на преждевременна овулация се изследват нивата на хормона LH в кръвта и се прилагат медикаменти за нейното потискане. Единствено репродуктивният специалист обаче може да предложи този оптимален вариант на стимулационен протокол, който да е съобразен със състоянието на конкретната пациентка и спецификите на тялото й.

Репродуктивният специалист назначава на всеки конкретен пациент нужния протокол, който ще стимулира яйчниците и ще доведе до растежа на оптимален брой яйцеклетки. Медикаментите се прилагат или подкожно (в областта на пъпа), или мускулно (в областта на седалището). Лекуващият лекар определя най-подходящата за пациента доза и информира за възможните рискове, страничните ефекти, както и за ползата от тези лекарствени средства.

Важно е пациентите, които са тръгнали по пътя към мечтаното бебе, да не забравят, че индивидуалните протоколи на лечение не могат да бъдат сравнявани помежду си – всеки работи за конкретния пациент. Всяка жена реагира различно при прилагането на една и съща стимулация. Сред субективните фактори, които влияят на тази реакция, са възраст, наличие или липса на хормонален дисбаланс, както и история на стерилитета. Научете повече как протича една инвитро процедура в Медицински комплекс „Д-р Щерев“ ТУК!

Кога е време за час при репродуктивен специалист?

Първите важни стъпки за постигане на  успешна бременност - I част

Първите важни стъпки за постигане на  успешна бременност - II част

Как започва пътят към мечтаното бебе, ако то се бави?

Когато бебето се бави – всичко за вътрематочната инсеминация

Подготвителни стъпки при инвитро процедура

 

Коментирай