logo

От ембриотрансфера до теста за бременност

От ембриотрансфера до теста за бременност

В серия от статии, подготвени от специалистите на Медицински комплекс „Д-р Щерев“, ви представяме различните стъпки, през които преминава една инвитро процедура. В следващите редове ще ви запознаем с десетте дни на трепетно очакване от извършването на трансфера на оплодените ембриони до деня на теста за бременност.

С провеждането на ембриотрансфер приключва специализираната част от извършването на една инвитро процедура. От тук нататък следва чакане на резултатът от процедурата. В самия ден на трансфера на ембриони, след напускане на болницата, е препоръчително пациентката да остане вкъщи и да се занимава с релаксиращи и приятни занимания. В следващите дни на очакване обаче не е препоръчително затваряне вкъщи, където тревожните мисли за предстоящия резултат, могат да станат обсебващи. Далеч по-подходящо е жената да се отдаде на разходи на открито, срещи приятели и всички занимания, които й носят радост и спокойствие.

В последния етап на една инвитро процедура най-честите питания са свързани с това какво може и какво е противопоказано да се върши докато се очакват мечтаните две чертички на теста за бременност. Това, което е сигурно, че не е нужно тези дни на очакване да бъдат прекарани на легло.

В тази книга от Мари-Клод Дьолае ще научите всичко за бъдещата майка

В действителност веднъж върнати в женското тяло, ембрионите не биха могли „да изпаднат“, докато жената извършва своите ежедневни задачи. Поради тази причина е препоръчително към завръщане към обичайния дневен режим още в деня след ембриотрансфера, като е нужно единствено избягване на някои навици поне до датата на провеждане на тест за бременност. Не се препоръчва например следното:

• Горещи вани – това не означава лишаване от душ и лична хигиена, а избягване на престой във вана с гореща вода за продължително време;

• Прилагане на дамски душове и тампони;

• Посещение на сауна;

• Активен двигателен режим – добре е пациентката да прекъсне заниманията по плуване, аеробика, джогинг, тенис и други натоварващи спортове;

• Вдигане на тежки предмети;

• Приемане на медикаменти, освен тези, предписани изрично от лекуващия репродуктивен специалист;

• Цигари, концентриран алкохол, много кафета (повече от 1-2 на ден);

• Диети.

Във времето на очакване до теста за бременност жената си задава много въпроси и най-вече се пита кои симптоми са притеснителни и кога става дума за нормална реакция на организма. Незабавно трябва да се потърси консултация с лекуващия лекар (лекарят, извършил процедурата) в следните случаи:

• Повишена телесна температура – над 38 градуса;

• Обилно кръвотечение;

• Силна коремна болка;

• Гадене и повръщане.

Десет дни след провеждането на трансфера на ембриони идва времето за извършване на кръвния тест за бременност. Уринарните тестове дават достоверни резултатите около 14 дни след датата на ембриотрансфера. И двата теста изследват нивото на хормона бетаЧХГ, който се произвежда от плацентата.

При положителен тест първият ултразвуков преглед се прави около 20 дни ембриотрансфера, а след това проследяването на растежа и развитието на ембриона продължава с надлежно проследяване. Повече информация за утвърдения в Медицински комплекс „Д-р Щерев“ алгоритъм за проследяване на бременност може да прочете от ТУК

Кога е време за час при репродуктивен специалист?

Първите важни стъпки за постигане на  успешна бременност - I част

Първите важни стъпки за постигане на  успешна бременност - II част

Как започва пътят към мечтаното бебе, ако то се бави?

Когато бебето се бави – всичко за вътрематочната инсеминация

Подготвителни стъпки при инвитро процедура

Премерената стимулация е в основата на успешното инвитро

5 дни в инкубатор – един от пътищата към двете чертички

Коментирай

Силвия Никола

Силвия Никола 25.03.2019 15:55

Какви са симптомите на успеш трансфер