Кафяв шум: Бебето заспива веднага щом го чуе, а и на родителите помага!

Кафяв шум: Бебето заспива веднага щом го чуе, а и на родителите помага!

Малчуганите се събуждат в края на своите цикли на сън, но докато възрастните след това могат да заспят сами, децата се нуждаят от помощ и утеха - което отчасти е причината да започнат да плачат

Всяка майка многократно се е сблъсквала с плача на дете, което понякога е невъзможно да се спре. В такива моменти родителите прибягват до различни трикове, за да успокоят по някакъв начин бебето и да го накарат да заспи.

Именно заради това преди време от jenata.blitz.bg споделихме трик, който успокоява ревящият малчуган само за 30 секунди. Редом с това стана ясно защо родителите поставят гумена ръкавица, пълна с ориз, върху бебетата.

Но знаете ли, че напоследък все по-често в интернет се обсъжда ефективността на кафявия шум. Да, точно ката – не бял, а кафяв шум.

Смята се, че той помага за подобряване на вниманието на пациенти с разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD), а също така помага на хора от всяка възраст да заспят бързо.

Какво е кафяв шум
Според специалиста по медицина на съня д-р Пратибха Догра, кафявият шум е тон на звука, който прилича на тих рев. Те са успокояващи, стабилни и процъфтяващи. 

Кафявият шум може лесно да включва шум от дъжд или шумолене на вятър - тези и други подобни звуци предизвикват релаксация поради факта, че наподобяват състояние на покой на мозъка.

Защо шумът е „кафяв“?
Всъщност думата „кафяв“ не е препратка към цвят, а към името на шотландския ботаник Робърт Браун (Браун, преведено от английски като „кафяво“). През 19-ти век един учен открива Брауновото движение - произволното движение на суспендирани частици поради сблъсъци с бързо движещи се течни молекули. Кафявият шум имитира това движение, но сигналите се променят произволно и създават смущения.

Какво казва изследването
Според учените кафявият шум помага на хората да се справят с безпокойството и да спят по-дълго. Такъв шум прави хората по-малко чувствителни към околните звуци, помага им да заспят по-бързо и да се концентрират по-добре. За това говори неврофизиотерапевтът Химани Далмия.

Като правило, за да включите кафявия шум сега, достатъчно е да намерите подходящ плейлист или онлайн запис в отворени източници. Някои хора използват специални приложения, които генерират кафяв шум.

Разгеле: Учени разкриха най-добрите начини да накарате бебето да заспи

Как кафявият шум влияе на бебетата?
Неслучайно кафявият шум се превърна в истинско спасение за родителите на деца. Подобно на възрастните, малките деца се събуждат в края на своите цикли на сън. Но докато възрастните след това могат да заспят сами, децата се нуждаят от помощ и утеха от родителите си - което отчасти е причината да започнат да плачат.

Кафявият шум помага бързо да успокои бебето и да го накара да заспи. Най-добре е шумът да звучи естествено – като дъжд или поток например.

Ако решите да пуснете кафяв шум в стаята на вашето бебе, уверете се, че източникът на звук не е твърде близо до вашето бебе и поддържайте силата на звука под 70 dB. Освен това би било добре да се консултирате със специалист. jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Mexx

Mexx 22.12.2023 21:20

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----- https://da.gd/xlbio

Кики

Кики 23.12.2023 9:11

Боже да поредната простотия!

Мими

Мими 25.12.2023 4:00

От ден на ден пишете все по големи простотии за такива глупаци ли ни имате?

Кафяв шум

Кафяв шум 28.12.2023 11:18

Шумът от пръцкане и леко осиране на неграмотни и прости списвачи на изфабрикувани статийки - това е кафявия, действа само на празноглави /демек на 99.5% / продава се в бутилки и туби от рикия също

Кико

Кико 28.12.2023 11:19

Намажи му устата с *айна и глей кво е кафяв шум