Подготвителни стъпки при инвитро процедура

Подготвителни стъпки при инвитро процедура

В нашето съвремие не рядко при двойки, желаещи да заченат със своето мечтано бебе, така бленуваните две чертички на положителния тест за бременност се бавят.

Тогава всички обичайни мерки не дават ефект, а е възможно дори провеждането на една или няколко процедури по инсеминация да бъдат безуспешни. Когато зад усилията на двойката обаче застане екип от опитни и доверени специалисти, разполагащи с необходимото оборудване, шансовете за успех се увеличават значително. В такива случаи използването на инвитро методиката е единствения път към постигането на очакваната бременност. В серия от статии ще ви представим всички етапи и процеси, през които преминава една инвитро процедура. В следващите редове ще ви запознаем с подготвителните стъпки преди нейното стартиране. 

Първата стъпка е двойката да се насочи към клиника по асистирана репордукция и там да избере акушер-гинеколог, репродуктивен специалист, с когото да обсъди проблемното забременяване и план за поведение за зачеване.

По време на първата консултация репродуктивния специалист ще снеме щателна и пълна анамнеза и на двамата партньори, като се взимат се под внимание предишни изследвания, придружаващи заболявания, рискови фактори и се обсъждат с двойката план на поведение и последващи изследвания при двамата. На жената се извършва преглед с ултразвукова диагностика за снемане на гинекологичен статус и оценка на състоянието на яйчниците, матката, дебелината на маточната лигавица и др. 
Допълнително по преценка на лекаря най-често се назначават следните изследвания:

При жената: 

1. Изследване на т.нар. базални хормони между трети и пети ден от цикъла – хормоните LH, FSH, Estradiol, Prolactin, а при настъпила овулация – Progesteronе (20-24-ти ден от месечния цикъл). Повече за различните хормонални изследвания, които могат да бъдат назначени от лекуващия лекар може да прочетете от ТУК.

2. Изследване на проходимостта на маточните тръби чрез хидротубация под ултразвуков контрол или чрез хистеросалпингография (т.нар. „цветна снимка” – HSG). Повече за това изследване може да прочетете от ТУК.  

 При мъжа:

1. Изследване на спермален материал или т.нар. обикновена спермограма – повече за това изследване може да прочетете от ТУК.  

По преценка на лекуващия АГ репродуктивен специалист на партньорите може да бъдат назначени и други изследвания, като цитогенетичен анализ, генетично изследване за вродени тромбофилии, спермограма с оценка по Крюгер, т.нар. разширена спермограма и др. Повече за различните специализирани изследвания може да прочетете от ТУК. 

След като резултатите от горните изследвания са готови двойката провежда консултация с лекуващия лекар и при липса на контраиндикации се планира предстоящата инвитро процедура. Тя стартира със ячникова стимулация на жената с хормонални препарати или т.нар. контролирана овариална хиперстимулация. Повече за хормоналната стимулация очаквайте в следващата статия от нашата поредица. 

Кога е време за час при репродуктивен специалист?

Първите важни стъпки за постигане на  успешна бременност - I част

Първите важни стъпки за постигане на  успешна бременност - II част

Как започва пътят към мечтаното бебе, ако то се бави?

Когато бебето се бави – всичко за вътрематочната инсеминация

Коментирай