logo

Разбиха 10 опасни мита за бременността СНИМКИ

Разбиха 10 опасни мита за бременността СНИМКИ

За съжаление до ден днешен много хора вярват в тях

Няма съмнение, че бременността е най-прекрасното и емоционално време за всяка жена. Ето защо има много митове и погрешни схващания по този въпрос. Например, много хора вярват, че една бременна жена трябва да яде като за двама, но това е 100% фалшива новина. Нуждаете се само от 300 калории дневно, за да отглеждате здраво бебе в коремчето си, а яденето на повече може да има противоположен ефект и дори да доведе до здравословни проблеми и ненужно увеличаване на теглото на бъдещата майка.

ОСЕМ бабешки деветини за бременността, които се оказаха верни (СНИМКИ)

Ето затова от jenata.blitz.bg решихме да проведем някои по-задълбочени проучвания по темата и събрахме 10 от най-честите митове за бременност, които нямат научен опит, а страшното е, че почти всеки вярва в тях.

Е, ето ги и тях:

1. Бременните жени не трябва да боядисват косата си


Изследвания от Колежа на семейните лекари в Канада гласят, че жените могат да боядисват косата си по време на бременност. Количеството химикали в продуктите за коса, които кожата поглъща, е много ограничено и няма да причини увреждане на плода. 

Въпреки това има някои ограничения:
Изчакайте до втория триместър преди да се боядисате;
Уверете се, че в помещението, където се боядивате има добра вентилация;
Не оставяйте боята дълго време;
Винаги носете ръкавици, ако се боядисвате сами;
Препоръчително е по време на бременността да не се боядисвате повече от 3-4 пъти.

2. Бременните не трябва да летят със самолет


Проучванията доказват, че пътуването по въздух няма да причини увреждане на бременната жена и бебето й. Единственият риск е, че ако имате тежка бременност, е по-добре да не сте в самолета на няколко хиляди метра от земята. Затова не забравяйте да посетите Вашия лекар за професионално мнение.

Също така трябва да избягвате полет в следните случаи:
Ако сте в 36-та или по-голяма седмица от бременността;
Медицински състояния, като респираторни и сърдечни заболявания.

3. Бременните жени не трябва да си взимат вани


Неотдавнашно проучване в сътрудничество с университета в Ексетър показва, че бременните жени всъщност могат да се насладят на ваните. Има обаче неща, които трябва да се имат предвид. Преди всичко ваните трябва да бъдат не повече от 20 минути, тъй като по-дългите плацикания в тях могат да доведат до повишен риск от инфекции. На второ място, температурата на водата трябва да бъде не повече от 34°, защото по-високите температури могат да намалят притока на кръв към бебето, което поставя бебето под напрежение.

4. Бременните жени не трябва да ядат месо


Основното притеснение тук е рискът от инфекция от хормоните в месото. Ето защо е по-добре да се избягва подобно хапване, както и яденето на сирена, непастьоризираното мляко и т.н. Въпреки че това не означава, че не можете да си хапнете хот-дог или сандвич с месо от време на време или някоя пържолка.

5. Бременните жени не трябва да спят по гръб


Няма ясни научни доказателства, че спането по гръб по време на бременността причинява здравословни проблеми или да влияе отрицателно на бебето. Някои изследвания показват, че подобна поза на спане при късна бременност трябва да се избягва, тъй като може да е допълнителен източник на риск. По време на първия и втория триместър на бременността е доста безопасно да спите на гърба си, освен ако вашият лекар не казва друго.

6. Бременните жени не трябва да пият алкохол


Проучване на изследователите от Бристолския университет доказва, че има малко или никакви доказателства, че консумирането на една или две чаши вино седмично може да навреди на нероденото бебе. 

7. Бременните жени не трябва да пият кафе


Не кафето е опасно за бременните, а кофеинът в него, но той може да бъде открит и в чай, кола, шоколадово питие и т.н. Изследванията показват, че повишеното ежедневно консумиране на кофеин може да окаже отрицателно влияние върху плода. Други проучвания не откриват никакви доказателства в подкрепа на факта, че пиенето на кафе или чай (ако не е повече от 300 мг кофеин на ден) причинява здравословни проблеми както за майката, така и за бебето.

Така че, в случай, че сериозно пожелаете кафе, може да изпивате по чаша от време на време. 

8. Бременните жени не трябва да правят упражнения


Осем упражнения за бременни, които ще направят чудо с бъдещата майка и бебчето й (СНИМКИ)

Този мит е много популярен от доста време, но това не е вярно, освен ако нямате тежка бременност или сериозни здравословни проблеми. Това изследване показва, че упражняването по време на бременност има положителни ефекти както върху майката, така и върху детето. Научно доказани безопасни видове упражнения са аеробика, прогресивно съпротивително укрепване, стречинг, йога и други Професионалните спортисти могат да продължат тренировките си, но трябва да намалят интензивността им.

9. Бременните жени не трябва да ядат сладко


Правилно е да се каже, че яденето на твърде много захар не е от полза за никого, но може да има дори по-силен ефект върху бременните жени. Най-добрият вариант е да има балансиран хранителен режим и да се ограничи количеството захар (особено преработената захар). Но това не означава, че не можете да хапнете бисквитка или парче торта, ако наистина го искате.

10. Бременните жени не трябва да ядат морски дарове


Спокойно, безопасно е да се яде риба по време на бременността. Тя, както и другите морски дарове, имат много витамини и минерали, както и омега-3 мастни киселини. Основното правило е да се избегне яденето на акули, риба меч и марлин, поради високото съдържание на живак. Трябва също така да ограничите консумацията на определени видове риби като риба тон, сьомга, пъстърва, херинга и сардини.

Изследване доказва, че умерените нива на живак по време на бременност не са свързани със здравословни проблеми и че консумацията на риба съгласно официалните медицински насоки оказва голямо влияние върху бременните жени.

ВАЖНО! Моля, имайте предвид, че тази статия не е медицинска публикация, въпреки че се основава на няколко проучвания. Преди да направите каквото и да било, въз основа на посочените по-горе точки, трябва да посетите вашия лекар и да получите професионален съвет. / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

bred

bred 07.09.2018 18:53

Само някой, който и хал хабер си няма от бременност, може да каже, че бременната може спокойно да спи по гръб в трети триместър. Няма такъв филм. Притиска се главна артерия и има сериозна опасност. Да не говорим, че и на самата бременна никак не й е комфортно, задух, причерняване, прималяване.

леле мале

леле мале 08.09.2018 16:16

всякакви количества живак са вредни, в морски и океански риби има и радиоактивни в-ва от глупавата човешка дейност и те причиняват мутации и увреждания, а тези спортове са опасни за здрави мъже и само неадекватни женици биха ги спортували