В много от българските манджи присъства една важна съставка – лук! Да, той е вкусен и полезен, но и болезнен за приготвяне. Защо?
Защото масово хората, тръгнали да режат лука, ронят куп сълзи.
4 начина да нарежем лук без сълзи
Как обаче ще реагирате, ако научите, че има как да го кълцате и да не плачете? Е, според световноизвестен британски готвач това има как да се случи.
„Цял живот сме допускали тази грешка що се касае до рязането на лука. Повярвайте ми, има как да не роните сълзи, докато го правите“, категоричен е Бен Певерол.
По думите му това, което трябва да направите е да нарежете лука на възможно най-едро. Според готвача лукът съдържа дразнещ очите сок, който пръска при нарязване (дори и да не го виждате). Съответно, колкото по-ситно го режете, то толкова повече сок ще люти на очите ви и обратното.
„Също така се уверете, че имате качествен и остър нож. Когато ножът е тъп, е по-вероятно да смачкате лука на парчета, причинявайки пръскане на повече дразнещ очите сок“, съветва готвачът Певъръл.
Безценен трик за рязане на лук без нож и дъска СНИМКИ
Негов колега кулинар – Алеандро Браун, също съветва лукът да се нарязва с наточен нож.
„Друг трик е да накиснете лука в студена вода за поне 30 минути, преди да го накълцате. Водата ще му помогне да се обели по-бързо и да усвои повечето от ензимите“, поясни той. / jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!