logo

Ветеринар обясни как най-точно да пресметнем възрастта на кучето си и стресна мрежата ВИДЕО

Ветеринар обясни как най-точно да пресметнем възрастта на кучето си и стресна мрежата ВИДЕО

Хънтър Фин е категоричен, че това не става с проста математика и умножаването на годините на четириногото по седем е неправилно

Кучетата живеят по-малко от хората, следователно по отношение на човешката възраст те са доста по-стари. Обикновено за това се приема индекс, равен на 7, т.е. взимате възрастта на четириногия си любимец, умножавате я по 7 и получавате възрастта му в човешки години.

Ветеринарният лекар Хънтър Фин обаче наскоро публикува видео в TikTok, в което казва, че този подход не е правилен. Оказва се, че превръщането на кучешката възраст в човешка не става с проста математика, защото нещата са малко по-сложни.

В клипчето, което се превърна в истински вирус в TikTok, специалистът споделя как е правилно да се изчислят годините на кучето. Той е категоричен, че умножаването им по седем е неправилно.

Стопанка помоли фризьорка за специална подстрижка за кучето й, резултатът разсмя цял свят (СНИМКИ)

По този начин едно 15-годишно куче трябва да е на 105 човешки години. Но колко често ви се случва да срещнете 105-годишни хора?

На 1 година кучето се чувства като 31-годишен човек, на 2 години - като 49-годишен, а 7-годишното куче вече се чувства като 62-годишен човек. 

Ако сравните възрастта на хората и кучетата, може би ще забележите, че колкото по-възрастно става кучето, толкова по-бавно старее спрямо човека. 

На 8 години вашето куче започва да се чувства като на 64 човешки години. Това е така, защото кучетата се развиват по-бързо, но остаряват по-бавно. 

Оригиналният видеоклип на Хънтър Фин има над 3 милиона гледания и почти 380 хиляди харесвания в TikTok. А информацията, която споделя специалистът, изплаши част от потребителите, които установяват, че домашните им любимци всъщност не са толкова млади. 

Кучето от първи ред на Шанел - герой в благотворителен календар

"Важно е собствениците на домашни животни да знаят, че питомците им остаряват по-бързо от тях и затова е толкова важно да следят здравето им. Не мога да кажа колко пъти съм обяснявал на хората за важността на годишните прегледи", обяснява д-р Фин.  

"Много хора никога не биха повярвали, че 3-годишното им кученце може да има рак, но ние, ветеринарните лекари, често се сблъскваме с подобни случаи. 

Това е само един ярък пример за неправилните представи за остаряването на домашните любимци. Това е област, за която трябва да знаем повече", добавя специалистът. 

Откъде идва митът, че една година от живота на кучето е равна на седем човешки години? Ето какво се казва по темата на сайта на това производителя на храна за домашни любимци Purina:

"Първоначално коефициентът на "превъзходство" на човека над кучето е бил 7 години. Тази цифра е получена чрез разделяне на средната възраст на хората - 70 години, на средната възраст на домашните любимци - 10-12 години.

Оказа се, че едногодишно животно по ниво на развитие е приравнено на 7-годишно дете, а 2-годишно куче - на 14-годишен юноша.

Секси, по-секси, най-секси... готини мъже със сладки кученца - как да не ти се разтупти сърцето! (СНИМКИ)

Защо формулата не е вярна? До края на първата си година кучетата са способни да възпроизвеждат потомство, а човешкото тяло достига това ниво на развитие едва към 14-15-годишна възраст".

Говорейки за съотношението между възрастта на кучетата и хората, д-р Фин се ръководи от неотдавнашни проучвания, които сравняват кучешката ДНК с човешката, за да определят по-точен график за това как стареят нашите космати приятели.

"В хода на изследването са проучени химичните маркери, които се променят с възрастта, т.нар. "маркерите за метилиране", които се намират в ДНК-то както на хората, така и на кучетата.

С помощта на този метод учените са успели количествено да оценят информацията и да определят колко бързо остаряват хората и кучетата и да сравняват получените данни". 

Ако ви е интересно да разберете възрастта на кучето си, които не са споменати във видеото на д-р Фин, ето няколко груби цифри от това проучване:

3-годишно куче се чувства като човек след 45 години, 4-годишно - като човек на 50, 5-годишно - като човек на около 55, а 6-годишно - като човек, малко по-млад от 60.

От този момент нататък възрастта се стабилизира и кучетата на възраст от 8 до 14 години са сравними с хора на възраст от 65 до 75 години. /jenata.blitz.bg

 

@dr.hunterfinn

 

♬ Steven Universe - L.Dre

 

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай

Кучев

Кучев 15.03.2021 23:17

Тоя е пълен глупак!