Сутрин без кафе! Това живот ли е?!
За мнозина отговорът е категорично „Не“. Ако и вие сте от тях, то има няколко важни неща, които трябва да знаете при приготвянето на горещата напитка.
И не – не си мислете, че знаете всичко! Оказа се, че има точно пет неща, които са много важни що се касае за водата, с която приготвянето кафето у дома! Да, точно така – водата!
Феновете на кафето постоянно правят тези грешки, без да подозират за опасните последици
Известно е, че традиционното черно кафе се състои от 98% вода.
Но знаете ли, че твърде твърдата вода ще направи напитката горчива, а прекалено меката ще я направи безвкусна. И така, как да постигнете баланс?
Важно е да обърнете внимание на няколко неща, за да сте сигурно, че си приготвяне най-страхотното кафе у дома.
Ето характеристиките, които са най-важни за водата, която се добавя към кафето.
Мирис и цвят
Чистата питейна вода трябва да е прозрачна на цвят и без мирис. Най-ярките нюанси на водата се появяват след като се утаи.
Общи минерали (TDS)
У дома това може да се измери с помощта на устройството TDS-3. Оптималното ниво на минерали трябва да бъде 80-175 mg/l.
Съдържание на хлор
Във водата за кафе изобщо не трябва да има хлор. За това ще бъде достатъчен тристепенен филтър.
Ето какви чудеса ще се случат с вас, добавяте ли това към кафето всеки ден
PH ниво
В идеалния случай този показател трябва да бъде 7,0 ± 0,3. Може да се измери у дома с помощта на лакмусова хартия (тест) или домашен pH метър.
Твърдост
За да разберете, трябва да кипнете вода в електрическа кана 7-8 пъти. Ако след това няма ясно видима плака на дъното на устройството, тогава твърдостта на водата е нормална.
За да разберете каква вода се използва за любимия ви тип кафе, попитайте за това в кафенето или погледнете на страницата на производителя или пекарната. / jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!