logo

5 мита за яйцата, в които е време да спрем да вярваме СНИМКИ

5 мита за яйцата, в които е време да спрем да вярваме СНИМКИ

Този продукт е консумиран от хората от незапомнени времена и може би затова е обвит в такава мистика

Хората ядат яйца от незапомнени времена и може би точно заради това около този продукт възникнат огромен брой митове. Някои от тях са забравени, докато други стават все по-популярни. 

Отличителна черта на всички тези митове е липсата на каквато и да било достоверност.

За да няма скрито-покрито преди време от jenata.blitz.bg разкрихме, че всички допускаме голяма грешка като оставяме яйцата на вратата на хладилника, а то не трябвало да се прави така.

Освен това от jenata.blitz.bg споделихме и кои са идеалните градуси за варенето на яйцата, както и защо всички започнаха да ги замразяват.

Но са се върнем на петте широко разпространени мита за яйцата, в които е крайно време да спрем да вярваме.

Ето и кои са петте мита за яйцата, в който трябва да спрем да вярваме:

Похапването на яйце увеличава отрицателни холестерол


Общоприето е, че яйцата засягат кръвоносната система. Те повишават съдържанието на отрицателен холестерол, което нарушава кръвообращението. Съответно хората със сърдечно-съдови заболявания не трябва да ядат яйца.

Как да сварим яйцата без да ги варим! ВИДЕО

Всъщност консумацията на този продукт наистина трябва да бъде ограничена. Увеличението на холестерола обаче не е толкова значително. Един възрастен може да яде до 5-7 яйца седмично без те да засегнат кръвоносната му система.

Домашните яйца са по-сигурни

Невероятни новини за пилешкото месо

Пилешките яйца са богати на витамини, но същевременно могат да бъдат и опасни. Мнозина смятат, че ако яйцата са от домашни кокошки те са по-сигурни, но това далече не е така. 

Бързо и красиво: Невиждан способ за варене на яйца ВИДЕО

Вероятността те да пренасят някаква зараза е много голяма. Все пак домашните кокошки не са толкова обгрижвани и следени както тези, които са отгледани в птицеферми.

Цветът на жълтъка има значение


Смята се, че светлият жълтък е по-богат от към витамини. Но широко разпространено е мнението, че бледият цвят показва, че яйцето е развалено и не трябва да се яде.

Не е за вярване какво ще се случи, ако пробиете малка дупчица в яйцето

Всъщност външният вид на жълтъка зависи от захранването на кокошката. Наситеността на цветовете се постига чрез добавяне на каротеноиди или царевица към диетата на кокошката, която е излюпила въпросното яйце.

Жълтъчна бифуркация (раздвояване)


Пилетата понякога имат ненормални яйца. Случва се едно яйце да има 2-3 жълтъка. Това е доста рядко срещано явление, което се нарича жълтъчна бифуркация (раздвояване).

Общоприето е обаче, че такива яйца са опасни, защото носят смъртоносни заболявания и не трябва да се консумират.

Изненада: Цял живот сме белили варените яйца грешно ВИДЕО

Появата на тази аномалия възниква поради хормонални нарушения при кокошката-носачки. Най-често от това страдат младите кокошки, тъй като все още не са напълно балансирали хормоните си. По този начин, наличието на няколко жълтъка не влияе върху качеството на яйцето. Следователно дори и яйцата с 2-3 или повече жълтъци са годни за консумация.

Бременните и бебетата да забравят за яйцата


Нероденото бебе е изключително чувствително към храната, която майката консумира по време на бременността. Широко разпространено е мнението, че приемането на яйца по време на бременност може да причини алергии у бебето. 

Същата реакция е вероятно да възникне, когато този продукт се въведе в храната на дете, което не е навършило една годинка.

Яйцата са обогатени с много витамини и са изключително хранителни продукти. Те са включени в списъка на храните, които трябва да ядете по време на бременност, затова не вярвайте на мита, че бременните и малките деца не трябва да похапват яйца. 

Най-големият мит, свързан с варенето и беленето на яйца

Яйцата могат да се добавят към храната на малчуганите веднага щом навършат 7 месеца. Вероятността от алергична реакция е малка, но се препоръчва този продукт да се въвежда постепенно.

За финал
Всяко неразбираемо явление се превръща в причина за митове. От jenata.blitz.bg препоръчваме се да слушате само във фактите, които са подкрепени от научни изследвания. 

Яйцата са чудесен източник на протеини. Те се неизменна част от продуктите, които трябва да бъдат включени в една балансирана и здравословна диета. Затова не ги пренебрегвайте за сметка на неверни твърдения. / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

http://tools.eti.pw/coronavirus-covid-19-map.php

http://tools.eti.pw/coronavirus-covid-19-map.php 07.03.2020 16:47

http://tools.eti.pw/coronavirus-covid-19-map.php

1111

1111 13.04.2021 11:07

Аве кво препоръчвате кат не знаете разликата между излюпване и снасяне, ве мисирки.

Ужасена

Ужасена 14.04.2021 8:20

Такива банални грешки има в горенаписаното, че ме е страх да чета!!! Неграмотно!!!