70-годишна варненка сподели рецептата за козунак на баба си

Автентичността на празника ви е гарантирана, ако сложите това на трапезата си

https://jenata.blitz.bg/vkusotii/70-godisna-varnenka-spodeli-receptata-za-kozunak-na-baba-si Jenata.blitz.bg
70-годишна варненка сподели рецептата за козунак на баба си

Възрастна варненка сподели рецепта за козунак почти на 1 век.

Козунак от Александрийско тесто! Уникален е!

По думите на жената рецептата се споделя в рода вече няколко поколения като през годините леко се е променила. 

Ако искате да придадете максимално автентичност на козунака си за празника, то категорично тази рецепта е точно за вас. Не е никак сложна, а вкусът е уникален.

Рецепта за козунак „На жълтък“, която всяка домакиня може да направи

Продукти:

1 кг. брашно

6 яйца

250 мл. прясно мляко или вода

300 гр. захар

250 гр. равни части краве масло или олио, размесени със свинска мас

1 лъжица ракия (коняк)

Щипка сол

Настъргана кора от един лимон 

45 гр. мая

Добавят се по желание локум, орехи, стафиди и т.н.

Жената уточнява, че в оригиналната рецепта от баба й се е слагало ракия, но с времето тя се е заменила с по-благоухания коняк, пише varna24.bg.

Осъвременяване е и добавянето на лимон, допълва тя. Най-важно е продуктите да са топли и пресни, а козунакът да се размеси поне няколко пъти, за да стане на конци.

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Горещи

Коментирай