Кюфтенца на фурна по турска рецепта - уникална вкусотия!

Кюфтенца на фурна по турска рецепта - уникална вкусотия!

Елементарни съставки, бързина и простота на приготвяне и изключително елегантен външен вид

Животът ни предлага много радости, но една от най-приятните и желани е да похапнеш вкусно. И по възможност - ястието в чинията да изглежда като шедьовър. И не на последно място - да се приготвя лесно!

За да изпълним всички тези желания, от jenata.blitz.bg ви предлагаме "Хасан паша" - кюфтенца с кашкавал на фурна. А отгоре - картофено пюре. Защо такова странно име? Отговорът е много прост - защото рецептата е турска!

Всичко е много елементарно: прости съставки, бързина и простота на приготвяне и изключително елегантен външен вид. И най-важното - несравним вкус!

Ето от какво се нуждаете за приготвянето на този кулинарен шедьовър: 

За кюфтетата: 

400 гр. кайма
50 мл. мляко
1 глава лук

2 филийки бял хляб
1/2 чаена лъжичка зира (кимион)
50 гр. твърдо сирене

5-те тайни на свекърва ми за сочни кюфтенца, няма наяждане с тях

сол и черен пипер на вкус

За пюрето:

4  картофа
50 мл. мляко
50 гр. твърдо сирене

30 гр. краве масло
сол на вкус 

Начин на приготвяне: 

Започваме, както обикновено, с каймата. Може да използвате както говежда, така и свинска, или пък каквато пожелаете.

Нарежете лука на ситно и го добавете към каймата. Хляба накиснете в прясното мляко и също сложете при месото. Прибавете сол, черен пипер и кимион и омесете всичко много добре. 

Твърдото сирене, което ще използвате, трябва да е с хубаво качество. От него са ви нужни 100 грама. Раздерете го наполовина. Едната половина настържете на ситната част на рендето, то ще е за пюрето. 

С картофеното пюре не би трябвало да имате проблеми.

Шеф готвачи разкриха тайната на перфектното картофено пюре

Сварете картофите, добавете настърганото сирене, мляко и масло. Накрая добавете малко сол.

Връщаме се отново към каймата. Покрийте тавата с лист за печене и наредете кюфтетата. Оформете ги така, че да са кръгли с малко кладенче в центъра. Загрейте фурната до 200 градуса и печете за 10-15 минути. 

Нарежете останалото сирене на малки кубчета. Трябват ви толкова, колкото са и кюфтетата. 

Поставете сиренето в кладенчето, а отгоре сложете по малко от картофеното пюре.

Върнете кюфтетата във фурната за още 10 минути. 

Няма наяждане с тези вкусни кълцани кюфтенца СНИМКИ

Вечерята е готова! Повече от съвършена!

Може да сервирате с доматен сос и пресни нарязани подправки. Да ви е сладко! /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

Коментирай

Мима

Мима 19.02.2021 14:37

“ С картофеното пюре не би трябвало да имате проблеми. “ Защо е това изречение? Картофеното пюре може да има бучки, може да е воднисто. Безвкусно, като лепило от скорбялата. Ха ха