Трудно е да се намери по-вкусно и крехко месо от агнешка плешка, приготвена на фурна.
Приготвено на ниска температура, ястието ще впечатли всички със своята сочност отвътре и красива коричка отвън.
Агнешката плешка не е толкова популярна, колкото бутчето. И това вероятно е огромно кулинарно недоразумение, защото плешката се оказва необичайно сочна. Има по-ароматен вкус и се готви много по-лесно.
Между другото, дори месото да престои повечко във фурната, пак ще бъде невероятно. Особено ако при мариноването сте използвали пресни билки и чесън.
Агнешко с шафран на пара - невероятна вкусотия
Рецептата, която днес от jenata.blitz.bg ще ви предложим, е перфектна за малка семейна вечеря. Тя не е трудна за изпълнение, а крайният резултатът е повече от невероятен.
Ето от какво се нуждаете, за да си приготвите тази сочна вкусотия:
Продукти за 4 порции
4–5 скилидки чесън
4–5 стръка мащерка
1 агнешка плешка с тегло около 1,5 кг
100 мл. сухо бяло вино
2 суп. лъжици екстра върджин зехтин
сол и прясно смлян черен пипер
Начин на приготвяне
Загрейте фурната на 200°C.
Обелете чесъна и го нарежете по дължина на тънки филийки. Отделете листенцата мащерка от клонките.
Свекърва ми издаде тайната за сочно агнешко, всички у дома го обожават
Натрийте добре месото със сол и черен пипер, намажете го със зехтина и го сложете в тава за печене, застлана с фолио за печене. С остър малък нож направете малки разрези в месото (2 см. дълбоки).
Във всеки разрез поставете парче чесън и няколко листа мащерка.
Сложете месото да се пече. След 20 минути. залейте агнешкото с виното, намалете температурата на фурната на 150°C и печете още 1 час.
Когато месото е готово, извадете го от фурната, прехвърлете го в топла чиния, покрийте с фолио и оставете да "почине" на топло място за 10-15 минути.
Може да сервирате с гарнитура от картофи. Да ви е сладко! /jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!