В дома ми месото е на почит. Семейството ми го хапва по абсолютно всякакъв начин и обича абсолютно всяко.
Пълнени тиквички с кайма и кашкавалче - пръстите да си оближеш!
Това от една страна е добре, защото мога да разнообразявам ежедневно менюто им. Преди време съседка ми подшушна рецептата си за вкусни кюфтенца със сос от боровинки.
Признавам си, че бях безкрайно скептична, докато един ден просто не се реших да експериментирам и до ден днешен се радвам, че го сторих. У дома всичко просто полудяха по тях и сега веднъж седмично им приготвям тези кюфтенца. Стават бързо и лесно, а вкусът им е уникален.
Тиквичките на мама - нереална вкусотия
Продукти:
свинско - 700 гр.
лук - 2 бр.
яйце - 1 бг.
мляко - 100 мл.
копър - 1 връзка
сол - 2 с.л.
хляб - 2 филии
галета - 100 гр.
сол и пипер на вкус
За соса:
Червена боровинка - 200 гр.
лимон - 1 бт.
захар - 4 с.л.
Приготвяне:
Обелете лука и го нарежете на ситно. Измийте копъра, подсушете го и също го нарежете.
След това накиснете хляб в млякото, но махнете коричките му. След като го изцедите, го смесете с яйцето и лука. Разбъркайте и добавете към тях каймата, солта, червения пипер и разбъркайте всичко добре.
С мокри ръце оформете малки кюфтенца с големина 2-3 см. Всяко от тях оваляйте в галета.
Покрийте тавата с хартия за печене, отгоре сложете алуминиево фолио, намажете го с масло и поставете кюфтетата върху него.
Загрейте фурната на 200 градуса и печете кюфтенцата за 20-30 минути.
Няма наяждане с този домашен хляб - мек от вътре и с хрупкава коричка СНИМКИ
За приготвянето на соса:
Измийте добре боровинките, а след това ги подсушете. Поставете ги в блендера, добавете лимонов сок и захар, а след това разбъркайте.
Залейте кюфтенцата със соса от червена боровинка и сервирайте. Пожелание може да украсите с листа от марула например./jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!