Обичате ли картофено пюре? А какво ще кажете към него да добавите и малко тиквички?
Крайният резултат ще ви остави без думи - изключително ароматен, с характерния вкус на картофи и една приятна нотка на тиквички.
Рецептата може да се приготви по различни начини. Може да сварите зеленчуците във вода или на пара или да сварите само картофите, а тиквичките да запържите и да ги добавите по-късно.
Друг вариант е да сварете зеленчуците отделно и след това да ги комбинирате и пюрирате.
От jenata.blitz.bg ви предлагаме една от най-простите и бързи рецепти за пюре: сварете зеленчуците заедно с пикантни добавки, изцедете водата, добавете масло, мляко и превърнете всичко във въздушно пюре с деликатен вкус, нотка на свежест и някаква лекота.
Пюрето може да се сервира както отделно, така и като гарнитура към всякакви ястия от месо, риба или дивеч.
Списък с продукти за 4 порции:
4 бр. картофи
1 бр. тиквичка
1 бр. зрял лук
Перфектната тайна подправка за картофено пюре – става 10 пъти по-вкусно
30 гр. зелен лук
20 гр. краве масло
1/2 чаша прясно мляко
2 бр. дафинов лист
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Картофите, които ще използваме за пюрето, е добре да са нишестени сортове (ронливи).
Обелете картофите и тиквичките и ги нарежете на няколко части. Тъй като тиквичките се сваряват по-бързо, ги нарежете на по-едри кубчета от картофите.
Сложете зеленчуците в тенджера, добавете 1-2 бр. дафинов лист, сол и залейте с вода.
6 основни грешки при приготвянето на картофено пюре, които всеки допуска
Когато картофите омекнат, добавете горещо мляко и парче масло. Пюрирайте зеленчуците с блендер или обикновена преса за картофи.
Пюрето трябва да стане нежно и еднородно, без бучки.
Нарежете зрелия и пресния лък на ситно и го запържете в слънчогледово олио до златистокафяво.
Изсипете част от пюрето в чиния, залейте го с малко от запържения лук и отгоре поръсете с пресен копър. Добър апетит! /jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!