Уникална супа топчета по турски – няма наяждане с нея!

Има много общи неща между нашата кухня и гозбите в южната ни съседка

https://jenata.blitz.bg/vkusotii/unikalna-supa-topceta-po-turski-nyama-nayazdane-s-neya Jenata.blitz.bg
Уникална супа топчета по турски – няма наяждане с нея!

Знаете ли кое е едно от многото общи неща между нашата кухня и турската? Супите! Да, точно така!

Турската кухня е тясно свързана със супите, както е и при нашата кухня. Хората в Турция обичат супите и знаят как да ги приготвят. 

Не е за вярване защо трябва да сложите яйчени черупки в супата

Всяка домакиня има любима рецепта за традиционна супа, а нейната е най-добрата, можете да сте сигурни! 

Сега от jenata.blitz.bg ще ви представим една от тези супи. Тя присъства и в българската кухня! Става въпрос за супа топчета!

Но преди да си кажете, че знаете рецептата, то имайте предвид, че турската версия на супа топчета е доста по-различна. А според някои и много по-вкусна!

Рецепта за супа топчета по турски:
Време за готвене:
60 мин. 
Порции: 4

Продукти за супа топчета по турски

  • 500 г телешка 
  • 40 г ориз
  • 40 г булгур
  • 2-3 с.л. наситнен магданоз
  • 2 глави лук
  • Сол – на вкус
  • ½ ч.л. млян черен пипер
  • 2-3 с.л. л. Брашно
  • 1 морков
  • 1 голям домат
  • Растително масло
  • 1 с.л. л. доматена паста
  • 3-4 картофа

Приготвяне на супа топчета по турски 
1. Към каймата добавете измития ориз и булгура, магданоза и 1 накълцана глава лук. Добавете сол, черен пипер и разбъркайте добре.

2. Оформете малки топчета. Потопете всяко в брашно, поставете върху дъска за рязане и охладете. 

3. Нарежете останалите лук и моркови на малки кубчета. Обелете домата и го настържете. Запържете лука и морковите в растително масло. Добавете доматеното пюре и настъргания домат и продължете да пържите около 5 минути. 

4. Нарежете картофите на кубчета. Поставете в тенджера, добавете пържените зеленчуци. Залейте с 1 литър вряла вода, добавете сол и черен пипер и оставете да заври. 

5. След това добавете едно по едно топчетата като бъркате непрекъснато и не оставяте да залепнат за дъното. Покрийте тенджерата с капак и оставете супата да къкри на слаб огън за 30 минути. 

Супа топчета по турски - ето каква е разликата? 

Супата няма застройка./ jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Горещи

Коментирай
4 Коментара
ivan
преди 1 година

А ако каймата е свинска пак ли ще са топчета по турски?

Откажи
Бай онзи 74
преди 1 година

Нещо бъркате,на снимката се вижда и фиде?!

Откажи
Мара
преди 1 година

Общото за супа топчета е с гръцката кухня. Разликата е в големината на топчетата и застойката . Много българи вместо лимон слагат оцет или кисели мляко.А това дето сте го лепнали си е тотален буламач.

Откажи
Баба ви
преди 1 година

Абсолютна помия ! Бълвоч!!!!!

Откажи