Знаехте ли, че въпреки че повечето храни имат ограничен срок на годност, то има и някои изключения. За тези няколко продукта може да се каже, че практически са с „безкраен“ срок на годност и могат да се съхраняват с години при подходящи условия.
Диетолози и готвачи са категорични, че без значение колко време е минало може да ги консумирате без никакво притеснение. Става въпрос за четири продукта.
Освен това, че са „вечни“ храни е важно да се отбележи, че са и вкусни. Дори и не подозирате, но може би мнозина от вас ги използват много, много често – дори ежедневно.
Ето кои са четирите храни с „безкраен“ срок на годност:
Пчелен мед
Медът съдържа ниско съдържание на влага и висока концентрация на захари, които създават необитаеми условия за микроорганизмите. Освен това някои видове мед също имат естествени антимикробни свойства, които подобряват неговата дълготрайност.
Добре опакован и съхраняван във влагоустойчив контейнер, продуктът може да запази свойствата и вкуса си в продължение на няколко години или дори десетилетия.
Сол
Солта е химическо вещество, което само по себе си е много стабилно и не се разлага с времето. Въпреки това, когато съхранявате суха сол, е важно да избягвате влагата, тъй като водата може да накара солта да образува бучки или да се разтвори.
Правилното съхранение на солта в внимателно затворени опаковки, защитени от влага, позволява запазването на свойствата й за неопределено време.
10 продукта, които имат безкраен срок на годност СНИМКИ
Зърнени и бобови растения
Също така си струва да се споменат зърнените култури като ориз и пшеница и бобовите растения като боб и грах. При определени условия те могат да се съхраняват дълго време без значителна загуба на качество или хранителни вещества.
Това се дължи и на факта, че имат много ниско съдържание на влага и в резултат на това не създават враждебна среда за развитието на микроорганизми. Срокът им на годност може да бъде удължен чрез правилно опаковане и съхранение на хладно и сухо място.
Подправки
Някои храни с „безкраен“ срок на годност също могат да се дължат на обработката и консервирането им. Например някои видове сушени подправки и билки имат много дълъг срок на годност поради ниското си съдържание на влага, високата концентрация на ароматни масла и антимикробни свойства. / jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!