logo

Ето защо трябва да ядете слънчогледови семки всеки ден

Ето защо трябва да ядете слънчогледови семки всеки ден

Те са богати на минерали като магнезий, калций, цинк, желязо и флуор, а различните киселини спомагат за понижаване нивата на холестерола

Едва ли има човек, който да не обича слънчогледови семки, но малцина знаят колко полезни са те за организма. 

Слънчогледовите семки съдържат много мастноразтворими витамини: А, Е, D и група В, които се усвояват добре в червата благодарение на мазнините в семената.

Освен това те са богати на минерали като магнезий, калций, цинк, желязо и флуор, а различните киселини спомагат за понижаване нивата на холестерола.

Както всички маслодайни семена, и слънчогледът има висока хранителна стойност. Четвърт чаша (около 35 гр.) е достатъчна, за да си набавите 200 килокалории. Същото количество се съдържа в 3 яйца. 100 грама от продукта съдържа 54 грама мазнини, 21 грама протеини, 21 грама въглехидрати и 9 грама фибри.

Еврика: Редовната консумация на чай забавя стареенето

Семките оказват изключителен ефект и върху състоянието на кожата и косата - главно благодарение на витамините и мазнините, които се съдържат в тях. Те са особено полезни в периоди, когато е необходимо да се поддържа силата и да се възстанови киселинно-алкалният баланс - по време на диета, пости и бременност.

Наскоро експерт по въпросите на храненето и автор на редица книги по диетология разкри още няколко неочаквани ефекти от яденето на слънчогледови семки.

По думите на Тоби Амидор, те съдържат както мононенаситени, така и полиненаситени мазнини. А наличието на здравословна гама от моно- и полиненаситени мазнини в диетата може да спомогне за намаляване на възпалението.

"Доказано е, че ненаситените мазнини помагат за намаляване на възпалението", казва Амидор.

За да не превишите дневния си прием на сол обаче, експертът препоръчва консумацията на семки без сол. 

Специалистът добавя, че слънчогледовите семки подобряват и здравето на сърцето. Именно затова консумацията им е препоръчителна за профилактика на атеросклероза, инфаркти и инсулти.

Инфекционист предупреди кои болести се предават с целувки

"Проучване, публикувано в списанието Circulation, установи, че участниците, които са консумирали повече семена, включително слънчогледови семки, са имали по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания  и рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания, включително висок холестерол", обяснява Амидор.

Те също така могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане. 

Консумацията на слънчогледови семки е препоръчителна за хората с диабет. По данни на Cureus Journal of Medical Science, в тях се съдържа хлорогенна киселина, за която е доказано, че понижава нивата на кръвната захар.

Други проучвания също показват, че продуктът осигурява по-добър гликемичен контрол, което означава, че тези семки притежават противодиабетични свойства. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Исмет

Исмет 28.03.2023 21:42

Колкото и да чоплим,не можем да изчоплим хилядите тонове непродаден слънчоглед.