logo

Любима диетична закуска крие куп опасности за здравето

Любима диетична закуска крие куп опасности за здравето

В нея се съдържа голямо количество растителни фибри, което може да доведе до метеоризъм

Американският диетолог Роксана Ехсани разказа какви опасности крие овесената каша, пише Eat This, Not That!

По думите на експерта, тази любима закуска може да бъде много вредна за страдащите от определени стомашно-чревни заболявания, като синдром на раздразнените черва например.

В нея се съдържа голямо количество растителни фибри, което може да доведе до метеоризъм. По-добре е хората с подобни проблеми да си правят каша от бял ориз, грис или царевично брашно.

Това полезното лакомство намалява риска от инфаркт и рак

Диетологът предупреждава, че и за тези, които са напълно здрави, овесената каша също може да не е много полезна. По думите й, всичко зависи от начина на приготвяне.

Каша с пълномаслено мляко ще съдържа наситени мазнини, а добавянето на подсладители като кафява захар или мед ще увеличи съдържанието на калории и въглехидрати. И първото, и второто, по думите й, е по-добре да се избягват.

Още по-лоша е положението с полуготовите овесени каши, които, по правило, съдържат захар и всякакви добавки.

9 съвета, които лекарите дават само на приятелите си

Експертът съветва всички да приготвят овесената си каша с обезмаслено мляко или мляко на растителна основа, като използват обикновени овесени ядки и да избират здравословни добавки като пресни плодове, ядки и подправки като канела или кардамон. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай