logo

Това се случва на всяка втора жена, а може да е опасно!

Това се случва на всяка втора жена, а може да е опасно!

Всяка дама има различни симптоми, а менструацията й минава различно

Менструацията спохожда всяка дама веднъж месечно. Това нейно състояние е съпроводено от различни симптоми. Някои се проявяват при всички жени, други обаче само при малцина. 

Не е истина какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден вдигате краката си за 10 минути

Всяка дама има различни симптоми, а менструацията й минава различно. 

Оказва се, че има симптом, който според статистиката се проявява при повече от 50% от жените, но може да е сериозен и опасен проблем. 

Става въпрос за болката в гърдите. Най-често това не е повод за тревога, но нека видим какви са неприятните симптоми. 

Много жени преди менструация усещат напрежение в млечните жлези. То може да се изразява в болка, свръхчувствителност, подуване, усещане на тежест или дискомфорт. Лекарите обединяват всички тези усещания в едно понятие - масталгия.

Учени разкриха колко лук трябва да ядем, за да се спасим от рака

Важно е жената да е сигурна, че болката й е свързана именно с менструалния цикъл. За болка преди менструация са характерни следните симптоми:

- възниква приблизително в същия ден на всеки цикъл - например на 22-23 ден. 
- има приблизително една и съща интензивност всеки месец. В един месец жената може да изпитва умерен дискомфорт, а в друг по-изразена болка.
- преминава след началото на меструацията.

Причини за масталгия

Няма как да не се запитаме защо. Доказана причина за тази болка обаче няма. В същото време е ясно, че нивата на хормоните се променят по време на менструалния цикъл. 

Менструалният цикъл е периодът от първия ден на меструацията до първия ден на следващата менструация. Най-често продължителността на цикъла е между 28-31 дни. 

Тази възраст е фатална за мъжете и жените

Болката в гърдите е един от симптомите на предменструалния синдром. През втората половина на цикъла нивото на хормона естрадиол, който се произвежда от яйчниковите фоликули, намалява и нивото на прогестерон се повишава. В допълнение, нивото на пролактин, един от хормоните на хипофизата, се повишава.

Ако изхождаме от това, става ясно: всеки месец тялото подготвя матката и млечните жлези за бременност. В този случай каналите на млечните жлези се разширяват, гърдата може да се увеличи в обем и да набъбне. В случай на бременност, тези промени могат да продължат. Ако не е настъпила бременност, започва менструацията и гърдите отново стават меки и безболезнени.

Учени посочиха навиците, които удължават живота с 10 години! Без никакви болести

Внимание: мастопатия!

Понякога преди менструален период момиче има болка и уголемяване на гърдите поради някаква патология на млечните жлези. Например, фиброкистозна болест или мастопатия. 

Мастопатията изисква надзора на лекар и предписването на лекарства.

Предупреждение: ако болката е интензивна, силна, се препоръчва да се консултирате с мамолог. От една страна, всеки човек има индивидуален праг на чувствителност към болка. Но от друга страна, тези симптоми могат да бъдат проява на заболяване, не задължително свързано с млечните жлези. Например, патология на щитовидната жлеза. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

SuperMag

SuperMag 20.02.2020 11:42

http://www.supermag.bg/ онлайн супермаркет