logo

Учени посочиха навиците, които удължават живота с 10 години! Без никакви болести

Учени посочиха навиците, които удължават живота с 10 години! Без никакви болести

Специалистите са достигнали до заключението си след 20-годишно наблюдение на над 110 000 здравни работници на 50-годишна възраст

Учени посочиха кои полезни навици са в състояние да удължат живота ни с 10 години и да ни избавят от болести. 

Специалистите от Харвард и Амстердамския университет за приложни науки са проверили как полезните навици влияят на продължителността на живота и ни пазят от заболявания, пише сайтът на Британската здравна служба. Работата им е публикувана в British Medical Journal.

Учените са достигнали до заключението си след 20-годишно наблюдение на повече от 110 000 здравни работници на 50-годишна възраст.

Не е истина какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден вдигате краката си за 10 минути

За да се радвате на по-дълъг живот без болести, казват специалистите, трябва напълно да забравите за цигарите. Можете да пиете алкохол, но умерено - не повече от чаша вино на ден (175 мл).

Добре е по 30 минути дневно да отделяте време за интензивна  физическа активност (бягане, плуване или колоездене). Също така трябва да спазвате здравословна диета с достатъчно зеленчуци и плодове. И индексът ви на телесна маса да е нормален.  

Учени разкриха колко лук трябва да ядем, за да се спасим от рака

Жените, които са водели здравословен начин на живот (те са имали четири или пет добри навика), на 50-годишна възраст биха могли да живеят още 34,4 години, т.е. да посрещнат 84-ата си годишнина без диабет, рак или сърдечни заболявания.

Тези, които не са имали здравословни навици, могат да разчитат на още 23,7 години живот без болести (т.е. с 10 години по-малко).  

Тази възраст е фатална за мъжете и жените

При мъжете положението изглежда по следния начин: при тези, които са имали 4-5 здравословни навика, на 50-годишна възраст, очакваната продължителност на живота без болести е още 31,1 години.

А при тези, които не са се придържали към здравословния начин на живот - 23,5 години (7,5 години по-малко). /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

йокин

йокин 19.02.2020 16:43

Значи,ПАДА МИ СЕ ДА СЕ МЪЧА,ОЩЕ20,30г,С МАЛКА ПЕНСИЯ.Язък,таман се зарадвах,чи съ отървам.

Николаева

Николаева 25.11.2020 19:14

Тази бабичка прословута егоистка злобна и надменна как няма да е здрава дали не е спала за болни деца или инвалиди родители или безпаричие Секс с млади мъже и пари като шума Няма рецепта да иде на село на къра ще я питам колко ще издържи и как ще изглежда без многото козметични операции