Цял живот сме яли портокалите погрешно, ето защо

Цял живот сме яли портокалите погрешно, ето защо

Яжте и кората им, шокиращо призова диетоложката Олга Перевалова

Портокалите са плодове, които мнозина от нас обичат и често консумират. Но колкото и редовно да присъстват те в менюто ни все още има много неизвестни около тях.

Важно е да уточним, че портокалите са полезни за имунитета, помагат за възстановяване на силата ни след вирусни заболявания и подобряват състоянието на кръвоносните съдове. 

От jenata.blitz.bg припомняме, че преди време стана ясно, че повечето от нас цял живот са белили портокала погрешно. Освен това се разбра, че за нищо на света не трябва да изхвърляме кората на портокала, тъй като тя върши чудеса.

Е, чудодейните свойства на кората на портокала не свършват до тук.

Оказа се, че цял живот сме и яли погрешно портокалите. „Трябва да ги ядем с кората“, този изненадващ призив отправи диетоложката Олга Перевалова.

Но защо трябва да ядем портокалите с кората ще научите на jenata.blitz.bg

„Дневната доза витамин С е 60 mg. В един пресен портокал може да има две дневни дози от витамина и това е напълно достатъчно за един средно здрав човек. Витамин С може да бъде увеличен до 500 или 1000 милиграма“, уточни Олга Перевалова.

Според нея в портокалите има и много витамини от група В, които не само укрепват имунната система, но и имат благоприятен ефект върху работата на кръвоносните съдове. 

„А кората съдържа каротеноиди - растителна форма на витамин А, която се нарича витамин на красотата - влияе върху качеството на кожата и подобрява зрението, особено нощното виждане“, добави диетологът.

Всички умират от наслада с този домашен портокалов сок СНИМКИ

Олга Перевалова препоръча как да ядем портокалите правилно, за да получим максимална полза. „Цитрусовите плодове запазват най-много витамини, ако се ядат цели и не се нарязват на парчета или се изцеждат за сок“, каза тя.

„Ако изцедите сока от плода, имате нужда от 4-5 средни портокала за чаша, този сок ще съдържа огромно количество фруктоза, а това е захар, която натоварва панкреаса. Рязането намалява количеството витамин С заради контакта с металния нож и ние губим част от него. Затова е оптимално да вземем пресни плодове, да ги измием и да ги изядем цели, заедно с кората“, заяви Перевалова. / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Мима

Мима 24.04.2021 18:29

Абсолютни глупости. В кората има толкова химикали, че всичките ползи отиват на вятъра.

Ало Перевалова

Ало Перевалова 25.04.2021 6:11

Айде да ни покажеш как гълташ цял портокал без да го нарежеш ???

Пере-валова

Пере-валова 25.04.2021 6:12

май е пере-минала умствения си капацитет с тези измишльотини.

Toy dolls , Olga song

Toy dolls , Olga song 01.05.2021 2:27

В кората на портокала сигурно има хинин, щото е малко горчива на вкус . и кората пази това което е вътре , като при всички плодове, Валеперова , нищо не казва за динята и пъпеша и те ли цели се ядат , за по голяма полезност.