logo

Учени установиха кои жени живеят по-дълго - ниските или високите

Учени установиха кои жени живеят по-дълго - ниските или високите

Ръстът на жените е свързан с продължителността на техния живот, установили учени от Нидерландия. Резултатите от проучването са публикувани в "Journal of Epidemiology&Community Health".

На продължителността на живота влияят също теглото и умерената физическа активност. Ръстът не е от решаващо значение за дълголетието на мъжете, но физическата активност има пряко отношение към нея.

Оказало се, че представителките на нежния пол с ръст над 175 см имат по-големи шансове да доживеят до дълбока старост.

Японски метод за отслабване с чаша вода прави чудеса

Прогнозите са, че до 2060 г. хората на възраст над 90 г. да бъдат четири пъти повече, отколкото сега. В някои държави, например САЩ и Великобритания, очакваната продължителност на живот намалява, като сред основните причини учените сочат обездвижването и увеличения брой на хората с наднормено тегло.

Лекарите Лойд Брандс и Пит ван ден Бранд от университета в Маастрихт са анализирали данните на 120 000 мъже и жени, участвали в проучването „Netherlands Cohort Study”, проведено между 1986 и 2007 г. Участниците били на възраст от 55 до 69 години. Наред с останалото, те трябвало да отговорят на въпроси, свързани с техния ръст, тегло, теглото на 20-годишна възраст и физическата активност извън свързаната с професиите им.

Каквото и да правите, никога няма да отслабнете, ако...

За отчитане на връзката между индекса на теглото на тялото, физическата активност и дълголетието учените използвали регресията на Кокс, която дава възможност да бъдат прогнозирани различни събития.

Авторите на изследването открили връзка между дълголетието и ръста на жените, индекса на теглото и неговото увеличение след 20-тата година. Оказало се, че жените с ръст над 175 см имат по-големи шансове да доживеят до 90-годишна възраст, отколкото тези с ръст под 160 см.

Риск да не доживеят до дълбока старост има при дамите с наднормено или с недостатъчно тегло. Вероятността да починат преди навършването на 90 години е голяма и при жените, които са напълнели след 20-годишна възраст.

"Ястието на столетниците", с което баба се радва на крепко здраве

Красавиците, които са се разхождали и са карали велосипед поне половин-един час на ден, имат шанс да живеят по-дълго. Голямото и продължително физическо натоварване води до точно обратните резултати.

Що се отнася до мъжете, ръстът, индексът на теглото и повишаването му след 20-годишна възраст не се отразяват съществено на дълголетието им. Затова пък за тях от голямо значение е физическото натоварване – колкото повече, толкова по-добре./jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай

viki

viki 07.02.2020 22:25

nay dılgo jiveyat dobre gledanite jeni...naprimer ANGLİYSKATA kralitsa...