logo

Внимание, ето още 8 храни, които могат да ни убият СНИМКИ

Внимание, ето още 8 храни, които могат да ни убият СНИМКИ

Знайте, че всичко е лекарство и всичко е отрова, но въпросът е в дозировката

Много хора ядат различни храни и дори не подозират, че привидно здравословното ястие може да бъде вредно. 

Именно заради това преди време от jenata.blitz.bg ви разкрихме кои са деветте храни, които може да ни убият без дори да подозираме колко опасни са те.

В момента в магазините почти няма продукти, които да не са наблъскани с разни консерванти или опасни продукти. Именно заради това трябва да знаете какви продукти могат да причинят непоправима вреда на организма ни. 

Внимание, пилешките гърди с бели ивици се оказаха много опасни (СНИМКИ)

Но преди да ви разкрием кои са опасните продукти, които могат да съсипят здравето ни, то от jenata.blitz.bg държим да ви припомним, че има и продукти, които имат безкраен срок на годност.

Сега от jenata.blitz.bg събрахме на едно място осем от най-опасните продукти, които може да съсипят здравето ви.

Ето и кои са те, както и какви опасности крият:

Месо 


Според статистиката 29% от смъртните случаи, причинени от заболявания, свързани с храната, се крият именно в приема на месо.

Вероятно всеки е чувал, че е по-добре да не ядем пилешко месо, защото е бъкано с хормони и това се отразява и на негативно здравето. 

Но какво, сега да се откажете от месо, което все пак е основният източник на протеини? Не, просто трябва да се уверите, че месото е приготвено правилно. 

И така, говеждото и свинското месо трябва да се готвят при температура 145 градуса, мляното месо - при температура 160 градуса, а при 160 градуса да готвите месото от домашни птици. 

При правилно готвене вредните бактерии и вещества изчезват, което означава, че месото не става вредно.

Сурови млечни продукти


Мнозина твърдят, че суровото прясно мляко е много по-вкусно и здравословно от пастьоризираното. Въпреки това, предвид факта, че патогенните бактерии могат да влязат в тялото ни заедно със суровото мляко, ползите от такова мляко са съмнителни. 

Много хора се разболяват поради консумацията на млечни продукти. Ястията на базата на непреработено мляко също могат да бъдат опасни. Например домашно приготвен сладолед, кисело мляко и т.н.

Пастьоризацията убива вредните микроорганизми, което пък прави млякото безопасно за консумация.

Сурови зеленчуци
Всички са чували, че суровите зеленчуци, по-специално зелените, отлично почистват организма и като цяло са здравословни. Но има едно „но“: топлите и влажни условия са „добри“ за отглеждане на зеленчуците, но такива условия са идеални и за размножаване на патогенни бактерии. 

Най-податливи на заболявания, причинени от сурови зеленчуци, са децата, бременните жени и възрастните хора. 

Преди да хапнете някой зеленчук се уверете, че е добре измита. Само тогава той може да се яде.

Фъстъци


Въпреки че фъстъците не причиняват болести, то някои хора могат да са алергични към този продукт. Изглежда, че алергиите не са толкова опасни, колкото болестта, която ги съпровожда, но това не е така. 

Алергиите към фъстъците могат да се проявят много остро и изведнъж: от настинка до анафилаксия (когато гърлото набъбне). 

Такива хора трябва да бъдат много внимателни към продуктите, защото дори малко парче фъстъци може да причини болезнени симптоми. 

Повечето хора, които са наясно с алергията си към фъстъци, носят инжектор с адреналин и в момента в много училища се съхраняват лекарства за спешни случаи.

Други ядки


Въпреки че фъстъците са продукт от семейството на бобовите растения, хората с алергии към него често имат алергия и към други ядки: бадеми, орехи, кашу, лешници и т.н.

Морски дарове


Скариди, раци, омари, миди, стриди и други морски продукти могат да бъдат изключително вредни за някои хора. Особено мекотелите, тъй като те са силен алерген и често причиняват фатална анафилаксия. 

Суровите стриди могат да бъдат замърсени с бактерии Vibrio, които могат да причинят стомашно-чревни проблеми, инфекции на кръвообращението, мехури по кожата и дори смърт. 

Тук трябва да бъдете особено внимателни. Гответе ги добре. Трябва да спазвате всички правила за приготвянето на морски дарове, в противен случай те могат да причинят голяма вреда на здравето ви.

Костилки от вишни и череши


Черешовите костилки са наистина опасни, защото съдържат химикали, които причиняват голяма вреда на организма ни. Изследванията обаче показват, че съдържанието на такива химикали в една костилка е много малко, тоест в малко количество те няма да ни навредят. 

Дори има поговорка: "Всичко е лекарство и всичко е отрова. Въпросът е в дозировката". Това се отнася за всички храни. 

Човек трябва да яде разнообразни храни, за да насити организма с всички възможни хранителни вещества и витамини. 

Например, не трябва да ядете само елда и ориз като източници на въглехидрати. Има и други зърнени култури, като овесени ядки, пшеница, ечемик, леща. 

Тези продукти съдържат онези микроелементи, които може да не съдържат обичайната елда с ориз. Ето защо трябва да разнообразите диетата си.

Картофи 


При продължително съхранение под въздействието на светлина и високите температури картофите започват да произвеждат химическото вещество соланин. 

В големи дози то може да причини замайване, гадене и неврологични проблеми. 

Ето защо, ако забележите зелени петна по картофа, по-добре е да ги отрежете преди готвене. 

В заключение 
След като прочетете тази информация не се отказвайте категорично от горните продукти. Те могат да бъдат вредни само при определени условия. 

Просто трябва да сте сигурни, че се спазват всички правила за приготвянето им, както и че се съхраняват правилно. / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай