Забравете за тези 5 храни, причиняват отравяне или алергии

Забравете за тези 5 храни, причиняват отравяне или алергии

Не само развалените продукти крият подобни опасности за здравето

Експерти от Асоциацията на диетолозите и здравето разкриха, че има храни, които в 90% от случаите водят до хранителни алергии и отравяния след консумация.

5 навика, свързани с кафето, съкращават живота ви

Има два основни вида алергени: неинфекциозни и инфекциозни . Хранителните алергени не са инфекциозни , но мухълът върху храната е инфекциозен алерген.

Има осем основни хранителни алергени.

Когато човек откаже кафето тялото и настроението му се променя, ето как

Ето и кои са те: краве мляко, яйца, ядки, фъстъци, риба, морски дарове, пшеница, соя.

Ястията, съдържащи тези продукти, могат да причинят хранителни алергии, а в тежки случаи и сериозно отравяне.

Реакцията към хранителни алергени се проявява със следните симптоми:

треска;

зачервяване на кожата;

повръщане;

стомашни болки;

загуба на съзнание;

задух и болки в гърлото.

Ако изпитате алергични симптоми след консумация на определена храна (като млечни продукти или ядки), трябва да се изследвате за алергени на храните, които смятате, че причиняват вашите симптоми.

Ако сте сигурни, че определен продукт е причината за вашата алергия, прочетете внимателно етикета на опаковката му, защото алергените, дори и в малки количества, могат да предизвикат тежка реакция.

Пет най-често срещани алергени

Фъстъчено масло, масло и сладкиши

Фъстъците са най-честият алерген, особено сред децата. Фъстъци, фъстъчено масло и тестени изделия, печива, сирена - всички тези храни могат да причинят алергии. Подуване на езика, кихане, парене в устата и гадене сигнализират за реакцията на тялото.

За да избегнете алергична реакция, внимателно прочетете състава на продуктите, които купувате.

Ядкови сладкиши, сосове и печива

Бадемите, орехите, лешниците са в основата на много деликатеси и основна добавка в торти, бисквити, сладки и шоколад, както и в сосове и салати.

Много е лесно да получите алергия към ядки , защото това са скрити алергени и можете да разберете за тяхното присъствие в ястие или продукт само като прочетете състава.

Алергията към млечен протеин и алергията към мляко не са едно и също нещо. Алергиите се проявяват към всички видове мляко - краве, козе или овче, но се различават от непоносимостта към лактоза по симптоми: повръщане и задушаване се добавят към диария, подуване на корема и болки в корема.

Сирена, масло, кисело мляко, сладолед и пудинги са само част от храните, които хората с млечни алергии трябва да консумират с повишено внимание. В допълнение, млечните продукти имат кратък срок на годност, а развалената извара за закуска може да доведе до отравяне.

Яйчни продукти

Яйцата са включени в широка гама от храни и ястия (например тестени изделия, хляб и печива, сосове, тесто и панировки). Алергична реакция се причинява от яйчен белтък, който може да провокира салмонелоза, заболяване с много странични ефекти.

Продукти, съдържащи глутен

Източникът на алергии обикновено е глутенът, който се намира в зърнени култури като ръж, пшеница и овес. Този тип алергия може да бъде объркана с чувствителност към глутен или целиакия, тъй като алергията има много по-тежки симптоми.

Алергията към изброените продукти и други алергени може да предизвика тежка форма на алергичния процес - анафилактичен шок. Това изключително опасно състояние е придружено от спадане на кръвното налягане, подуване и спазъм на ларинкса, нарушения в работата на сърцето. Без спешна медицинска помощ човек в анафилактичен шок може да умре за минути.

В допълнение, тялото може да реагира по нежелан начин на други храни:

различни семена (слънчоглед, мак);

мед и ястия от него;

бобови растения (боб, грах, леща);

пшенични продукти (включително тестени изделия).

В такива случаи обаче рядко се появяват алергии, главно при наследствена свръхчувствителност или при прекомерна и честа консумация на тези продукти. Не забравяйте за умереността и не прекалявайте дори с любимите си храни. / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай