logo

9 вещи в дома ви, които могат да ви убият

9 вещи в дома ви, които могат да ви убият

Банални, практични и познати – има вещи, които въпреки тези характеристики могат да бъдат истинска заплаха за живота ви.

Има песен наречена „Моят дом е джунгла”. В нея някои вещи са сравнени с хищници. Гардеробът например е представен като чудовище, което изяжда семейния бюджет, касетофонът път хипнотизира хората с музика. Всичко това е в рамките на шегата, но в дома ви наистина има неща, които носят съвсем реална заплаха.

Ето кои са те:

Кана и воден филтер

Просто е – ако редовно не почиствате каната, то от вътрешната й страна се образува слузест слой. Той разваля вкуса на водата, а и прави по-бавно кипването на водата. Този слой е много вреден за здравето.

Много важно е и да сменяте филтрите достатъчно често, защото иначе те ще спрат да функционират качествено. Това не е опасно, но със сигурност не е полезно.

Стените

Не конкретно те, а самите тапети върху тях.  Те и боята трябва да бъдат избирани много внимателно. В някои от покритията може да се съдържат отровни вещества. Токсините постепенно се изпаряват и вредят на здравето ви – могат да причинят алергии, да повлияят неблагоприятно на бъбреците, черния дроб и нервната система.

Най-безопасният предмет е хартията. Тя не съдържа нищо вредно.

Възглавница

В нея могат да живеят много паразити, например акари. Невъзможно е те да бъдат забелязани с невъоръжено око. Паразитите могат да предизвикат дерматит, алергии, подуване, акне и дихателни проблеми.

Експерти съветват да сменяте възглавниците си на около 3-4 месеца. Ако пък ви е трудно да се разделите с любимата си възглавница, то може да я дадете на химическо чистене.

Диван

Лепилото, което се използва при някои мебели може да бъде много опасно. То съдържа феноли, формалдехид и фталии, които са вредни за човешкото здраве. Оказва се, че любимото канапе може да съдържа истинска отрова, която да причини алергии, хрема и дразнение на очите. Формалдехидът пък предизвиква бъбречни и сърдечни проблеми.

Гъба за тяло

Това е страхотно за премахване на мъртвите клетки от кожата, но също така е и отлична среда за всякакви бактерии. Освен това влажната и топла среда в банята също допринася за развитието им. Важно е да сменяте гъбата си толкова често, колкото и четката си за зъби. Ако това се пренебрегне, то може да получите кожни проблеми.

Телевизия

Тя и останалите джаджи, с които се опитваме да се приспим са много вредни. Гледането на телевизия през нощта влияе неблагоприятно на здравето ни. Изкуствената светлина и излишна информация стимулират мозъка ни и затова имаме лош сън.

Дъска за рязане

Да, бактериите там са много. Не си мислете, че пластмасовите дъски са по-полезни от дървените. Всъщност пластмасата е много по-благоприятна за развъждането на бактерии. По-добре е да използвате дървени дъски и то няколко. Една за зеленчуци, една за месо. Винаги ги мийте внимателно и ги сменяйте често – на всеки 3-4 месеца.

Кухненски кърпи

4 милиона на квадратен сантиметър – това е концентрацията на бактерии върху кухненските кърпи. Сами си направете изводите. Експерти съветват кърпите да се мият с много гореща вода и да се сменят на всеки два месеца. Иначе последствията могат да бъдат стомашно разстройство и обриви.

Каучкови играчки за баня

Гуменото пате може да изглежда много сладко отвън, но отвътре е истинско сборище на бактерии. Това може да раздразни стомаха ви например./jenata.blitz.bg

Коментирай

ФилтЕр

ФилтЕр 07.07.2018 12:07

Ужас!!!