Голям двоен празник се задава на осми декември. Освен всички студенти, на него ще трябва да почерпят и хора с чудно име.
Православният свят почита Св. Стамат. Имен ден днес празнуват хората, носещи имената Стамо, Стамат, Стамата, Стаматка.
Името Стамат и неговите производни носят същото значение като името Запрян. Запрян, от своя страна, притежава славянски корени. В буквален превод то означава: Да престанат бедите!
В по-стари времена наименованието се е давало на новородени деца от мъжки пол, за да не ги покосяват беди.
На днешния ден в България се чества Студентски празник, поради което и денят е обявен за неучебен във висшите учебни заведения.
На тази дата по традиция родните студенти организират с колегите си празнични вечери и тържества. Използват деня и за почивки в курорти и други места за отдих извън града.
От сайта gotvech.bg разкриват и рецепта за студентско плато, което може да сложите на трапезата си:
сланина - 200 г пушена, паприкована
чери домати - 1 клона
пастърма - 300 г телешка
кашкавал - 200 г
Внимателно режем на тънки парчета сланинката, като гледаме да запазим подправките по нея.
Режем телешка пастърма на тънки лентички. Кашкавала го нарязваме на парчета.
Вземаме кръгъл поднос и редим успоредно парчетата кашкавал, телешка пастърма и пушена сланина.
В средата на платото поставяме клонката чери доматчета за декорация.
Платото съдържа разнообраие на продукти. Много е вкусно и ефектно. Подходящо е за всички специални поводи!
Разбира се, може да се поглезите и с традиционна салата "8-и декември", която да краси трапезата ви, казват от rozali.com:
Как да направим Салата "8-ми Декември" и всички да си оближат пръстите!
Необходими продукти:
- 2-3кг варени картофи
- 1 бъркан кисели краставички
- 4-5 кренвирша
- 1/2 буркан трушия от камби
- 200г. сладка царевица
- 4-5 твърдо варени яйца
- 2 майонези
- 1/2 кофичка кисело мляко
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
Добре сварените картофи се нарязват на кубчета. Към тях също нарязани на кубчета се прибавят краставичките и кренвиршите. На малки ивички се нарязват камбите(ако има моркови в туршията и те се нарязват на ивички).Яйцата се нарязват на ситно.
В една купа се смесва майонезата с киселото мляко и се бърка до хомогенизиране.
Продуктите се смесват в голяма купа и се посоляват, чак след това се сипва майонезата и отново се пробва на вкус.
Добър апетит!