Голям празник иде на 8 декември, ето какво да сложите на трапезата

Освен всички български студенти, повод да почерпят имат и хората, носещи едно красиво име

https://jenata.blitz.bg/dom-i-semeystvo/golyam-praznik-ide-na-8-dekemvri-eto-kakvo-da-slozite-na-trapezata Jenata.blitz.bg
Голям празник иде на 8 декември, ето какво да сложите на трапезата

Голям двоен празник се задава на осми декември. Освен всички студенти, на него ще трябва да почерпят и хора с чудно име.

Православният свят почита Св. Стамат. Имен ден днес празнуват хората, носещи имената Стамо, Стамат, Стамата, Стаматка.

Името Стамат и неговите производни носят същото значение като името Запрян. Запрян, от своя страна, притежава славянски корени. В буквален превод то означава: Да престанат бедите!

В по-стари времена наименованието се е давало на новородени деца от мъжки пол, за да не ги покосяват беди.

На днешния ден в България се чества Студентски празник, поради което и денят е обявен за неучебен във висшите учебни заведения.

На тази дата по традиция родните студенти организират с колегите си празнични вечери и тържества. Използват деня и за почивки в курорти и други места за отдих извън града.

От сайта gotvech.bg разкриват и рецепта за студентско плато, което може да сложите на трапезата си:

сланина - 200 г пушена, паприкована
чери домати - 1 клона
пастърма - 300 г телешка
кашкавал - 200 г

Внимателно режем на тънки парчета сланинката, като гледаме да запазим подправките по нея.

Режем телешка пастърма на тънки лентички. Кашкавала го нарязваме на парчета.

Вземаме кръгъл поднос и редим успоредно парчетата кашкавал, телешка пастърма и пушена сланина.

В средата на платото поставяме клонката чери доматчета за декорация.

Платото съдържа разнообраие на продукти. Много е вкусно и ефектно. Подходящо е за всички специални поводи!

Разбира се, може да се поглезите и с традиционна салата "8-и декември", която да краси трапезата ви, казват от rozali.com:

Как да направим Салата "8-ми Декември" и всички да си оближат пръстите!

Необходими продукти:

  • 2-3кг варени картофи
  • 1 бъркан кисели краставички
  • 4-5 кренвирша
  • 1/2 буркан трушия от камби
  • 200г. сладка царевица
  • 4-5 твърдо варени яйца
  • 2 майонези
  • 1/2 кофичка кисело мляко
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

Добре сварените картофи се нарязват на кубчета. Към тях също нарязани на кубчета се прибавят краставичките и кренвиршите. На малки ивички се нарязват камбите(ако има моркови в туршията и те се нарязват на ивички).Яйцата се нарязват на ситно.

В една купа се смесва майонезата с киселото мляко и се бърка до хомогенизиране.

Продуктите се смесват в голяма купа и се посоляват, чак след това се сипва майонезата и отново се пробва на вкус.

Добър апетит!

 

Горещи

Коментирай
3 Коментара
Александра
преди 1 година

Сланинка и създърма???? А това,че сме в пости,преди Рождество,няма никакво значение,нали??? Важното е да си търсим поводи да се наядем.

Откажи
FireBG
преди 1 година

Безплатни криптовалути само сега! https://konakoff.wordpress.com/2022/12/08/%d0%b1%d0%b5%d0%b7%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d1%82%d0%bd%d0%be-%d0%ba%d1%80%d0%b8%d0%bf%d1%82%d0%be-%d1%81%d0%b0%d0%bc%d0%be-%d1%81%d0%b5%d0%b3%d0%b0/

Откажи
АК 47
преди 1 година

Само скапан пловдивчани може да напише такова заглавие.

Откажи