Рискът от развитие на рак поради използването на микровълнова фурна е изключително нисък, но има ситуации, когато такъв сценарий е възможен, каза онкологът Иван Карасев.
Доктор: Дори две бутилки бира на ден водят до цироза на черния дроб
Експертът обясни, че човешкото тяло непрекъснато се бори с генетични мутации, от които се развива рак, но, ако имунната система отслабне и пропусне опасни клетки, възникват тумори.
Карасев припомни, че микровълновите фурни се произвеждат от 60-те години на миналия век и оттогава са се усъвършенствали толкова много, че не представляват заплаха за хората от гледна точка на онкологични заболявания.
„Но се появяват рискове, ако имаме работа с дефектна, несертифицирана техника, изработена от майстори, както се казва, на коляно“, предупреди той.
Тези продукти помагат в борбата с лошия дъх
Лекарят също така посъветва да се спазва безопасно разстояние от работещата пещ - обикновено около половин метър. В същото време той подчерта, че дори това правило да бъде нарушено у дома, е трудно да си навредите.
Много по-важно е да не поставяте съдове за еднократна употреба в микровълновата и да използвате специални съдове за нагряване./jenata.blitz.bg
Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!