Замразяването е един от най-ефективните начини за запазване на продуктите не само възможно най-дълго, но и в оригиналния им вид.
Освен сурово месо, риба, морски дарове, плодове и зеленчуци, днес много домакини замразяват и полуготови продукти. Нещо повече - в днешно време може да закупите замразена храна във всеки магазин и дори да поръчате доставка до вкъщи.
И тук възниква един много важен въпрос - кой е най-правилният начин за размразяване на продуктите.
Самият процес не е много сложен. Единственото основно правило, което важи за всяка една храна, е, че не трябва да се опитвате да ускорите процеса на повишаване на температурата. По този начин ще развалите продукта и в крайна сметка може да получите хранително отравяне.
За да избегнете заразяването на храната с бакетерии, трябва да я размразявате в хладилника, казват специалистите.
По думите им, това намалява риска от отравяне, тъй като повечето патогенни бактерии се размножават при температури между 5 и 60 градуса. В хладилника храната се размразява бавно – при температура от 0 до 4 градуса, затова този метод се смята за най-безопасен за здравето.
Размразяването в хладилника помага и за избягването на загубата на влага и промените в структурата на продукта. Благодарение на това месото остава сочно, а плодовете са по-малко воднисти.
Експертите съветват процесът по размразяване да се извършва на отделен рафт или в затворен контейнер. /jenata.blitz.bg