„Възкръснали“ имена черпят заради светицата, олицетворяваща смъртта, а на трапезата задължително трябва да има...

Празникът на Света Анастасия се свързва с персонифицирана представа за смъртта – Нашташа или света Чьорна

https://jenata.blitz.bg/dom-i-semeystvo/vazkrasnali-imena-cherpyat-zaradi-sveticata-olicetvoryavashta-smartta-a-na-trapezata-zadalzhitelno-tryabva-da-ima Jenata.blitz.bg
„Възкръснали“ имена черпят заради светицата, олицетворяваща смъртта, а на трапезата задължително трябва да има...

В неделя – на 22 декември Православната църква почита паметта на Света мъченица Анастасия. Това е празник за всички, които „възкръснали“ имена.

Атрибутите, с които се изобразява светицата в православната иконопис, са мъченически кръст и съд за лекарства.

Великомъченица Анастасия е най-известната и почитана светица с това име, покровителка на аптекари и лекари, на тъкачи, вдовици, отровени.

Тя посвещава живота си на грижи за бедни, болни и нещастни. 

Анастасия посветила целия си живот на служене на Бога и на ближните. Тя гледала на богатството си само като средство, поверено й от Бога за благото на другите. Затова постоянно посещавала тъмниците, носела на затворниците храна и облекло, утешавала ги с думите на вярата, любовта и съчувствието, лекувала болестите им, превързвала им раните. 

Постепенно Анастасия се превръща в изкусна лечителка, която познава и най-малките тънкости в лекарския занаят. Така получава прозвището си Фармаколитрия (от гръцки: избавителка на страданията).

Макар и популярна сред хората, тя е осъдена на смърт по време на масовите преследвания на християните при император Диоклециан.

Празникът на Света Анастасия е разпространен главно в Родопския край. Там свързват деня с персонифицирана представа за смъртта – Нашташа или света Чьорна. Вярва се, че в която къща не се празнува денят на света Анастасия, непременно ще се случи нещастие.

Жените не трябва да работят никаква домашна работа, защото света Чьорна ще почерни дома на оная, която преде, тъче или пере.

Според народното поверие, ако на този ден времето е хубаво, през юни ще е суша, а ако вали – и през юни ще вали. Времето на следващия ден определя по същия начин времето през юли.

Традицията повелява на този ден да се приготви определена вкусотия, но коя е тя, както и интересни рецепти за приготвянето й ще видите на jenata.blitz.bg

Традицията повелява да се месят пресни питки и намазани с мед да се раздават.

Именно заради това от jenata.blitz.bg събрахме две интересни рецепти за питки с мед, ето ги и тях:

ЛЕСНА ПИТКА С МЕД

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
брашно - 1 кг
прясно мляко - 250 мл
вода - 250 мл
мая - 1 кубче
сол - 1 с.л.
мед - 2 с.л.
олио - 3 с.л.
яйца - 3 бр.
сусам - за поръсване

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
В купа налейте млякото, което предварително леко сте загряли до хладко. Сложете в него меда и кубчето мая и бъркайте, докато се разтворят.

Пресейте брашното и направете в средата кладенче.

Сложете в кладенчето солта, олиото и яйцата, като си оставите един жълтък за намазване накрая.

Прибавете млякото с маята и меда и започнете да месите, като си наливате по мъничко хладка вода.

Месете до получаване на хубаво, меко тесто, след което го оставете да втаса за около 1 час.

След това поръсете плота и тестото с брашно и го премесете още веднъж.

Вземете тавичката, в която ще печете питката, и я намажете по дъното и страните с олио и я поръсете с малко брашно.

Сложете в нея тестото и го разплескайте равномерно с ръце. Оставете да втаса още веднъж за около 30 минути.

Накрая я намажете отгоре с разбит жълтък, в който сте капнали 3-4 капки олио.

Набоцкайте питката с вилица, поръсете я със сусам и я сложете в загрята фурна да се пече на 180 градуса.

Щом се зачерви, сложете отгоре алуминиево фолио, за да не изгори, уточняват от recepti.gotvach.bg.

Печете около 50-60 минути, като проверявате с клечка дали е изпечена отвътре.

Лесната питка с мед е готова.

ЛЕСНА БЛАГА ПИТКА С МЕД

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
белтъци - 1 бр.
жълтъци - 1 бр. /за намазване/
олио - 3 с.л.
оцет - 1 с.л.
мая - 7 г суха
вода - 200 мл топла
захар - 1 ч.л.
брашно - 1 ч.л. /за активиране на маята/
брашно - 500 г
сол - 1 ч.л.
захар - 1 ч.л.
сусам - за поръсване

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
В купичка разбиваме 1 белтък (оставяме жълтъка за намазване) 3 с.л. олио и 1 с.л. оцет.

Активираме сухата мая с 200 г топла вода, 1 ч.л. захар и 1 ч.л. брашно.

Пресяваме 500 г брашно, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. захар. Правим в брашното кладенче и изсипваме маята и белтъчната смес.

Омесваме меко тесто, което оставяме да втаса.

След 30-40 минути го оформяме на правоъгълник, уточняват от recepti.gotvach.bg.

Намазваме с масло и поръсваме със захар. Навиваме на руло. От двата края на рулото правим розичка. Рулото разделяме на две и сплитаме.

Слагаме върху хартия за печене розичката и около нея навиваме плитката. Мажем благата питка с жълтъка и поръсваме сусам. Така втасва 30-40 минути и печем.

Още топла намазвам лесната блага питка със смес от мед и масло. jenata.blitz.bg

Горещи