logo

Внимание, старите възглавници са опасни за здравето! Ето защо

Внимание, старите възглавници са опасни за здравето! Ето защо

Може и да не знаете, но в тях „живеят“ куп гадинки, които могат да ни причинят ужасни болестни

Всеки иска щом легне в леглото да потъне в блажен сън. Разбира се, за да се случи това трябва да си осигурим минимална доза комфорт – удобни завивки, меки чаршафи и приятни възглавници.

Да, но понякога именно в леглото ни се крият куп опасности – и не говорим за човека до нас ;)

Така например от jenata.blitz.bg вече споделихме защо за нищо на света не трябва да оправяте леглото си сутрин щом се събудите от сън.

Сега обаче от jenata.blitz.bg ще поговорим за друга опасност – старите възглавници.

Според алерголога-имунолог Надежда Логина всякакви стари възглавници от синтетичен плат, памучен материал, съдържащ естествен пух или пера, са опасни за здравето. 

Факт е, че при продължителна употреба в тях се появяват голям брой акари и домакински прах.

„Акарите или домашният прах могат да провокират алергични реакции от дихателните органи, целогодишен алергичен ринит и дори бронхиална астма“, отбеляза Надежда Логина.

„Домашните акари са микроскопични същества, покрити с хитин. Под микроскоп те приличат на микропаяци, покрити с плашеща черупка. Обвивката е направена от хитин, а хитинът е силен алерген. Тези микроскопични акари се хранят с човешки епидермис, така че тяхното местообитание са стари неща, килими, стари книги, спално бельо. 

Те могат да бъдат източници на заболяване за хора с нарушен имунитет “, обясни тя.

Веднага изхвърлете тези 15 неща от дома си, ако... СНИМКИ

Според специалиста възглавниците от пух или пера трябва да се сменят на всеки 5 години, поне веднъж годишно трябва да се занасят в химическо чистене, да се проветряват на чист въздух 1-2 пъти месечно, а също и да се потупват ежедневно. 

В същото време възглавниците със синтетичен пълнеж могат да се перат на деликатен режим в пералнята при температура не по-висока от 30 ° C. jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай