logo

Веднага изхвърлете тези 15 неща от дома си, ако... СНИМКИ

Веднага изхвърлете тези 15 неща от дома си, ако... СНИМКИ

Почти всички неща имат срок на годност, но понякога не сме наясно с това и продължаваме да ги използваме

Почти всички неща имат срок на годност. Но понякога не сме наясно с това и продължаваме да ги използваме. Това обаче може да е опасно!

Преди време от jenata.blitz.bg ви разкрихме кои са десетте продукта, които имат безкраен срок на годност.

Но сега от jenata.blitz.bg решихме да ви разкрием 15 неща, които имаме у дома и за чийто срок на годност дори и не сте подозирали.

Разклонител, удължител, предпазител и други подобни
Срок на годност: 2 години

Те са предназначени за определен брой джаули, които могат да преминат през тях. След това започват просто да се развалят. 

Освен това знайте, че не трябва да излагате евтините удължители и разклонители на силно натоварене – в противен случай те могат да прегреят, потъмнеят или дори да се стопят и гръмнат.

Водороден пероксид
Срок на годност: 2 месеца

Затворен може да се съхранява за не повече от година, а отворен за около 2 месеца. Молекулата на водорода H2O2 е много нестабилна, следователно пероксидът трябва да се съхранява само в затворена форма и на тъмно място. Под въздействието на светлината пероксидът се разлага във вода и кислород и става напълно безполезен.

Спортни обувки
Срок на годност: 6 месеца

Маратонките губят своите възглавнични свойства след 500 км, което означава, че престават да изпълняват основната си функция - да намалят натоварването върху ставите. 

На другите спортни обувки бързо им се износват подметките и стелки. Не само това – те абсорбират влагата лошо и стават просто нехигиенични. 

Тези, които спортуват професионално и тренират всеки ден, могат да носят до 10 чифта обувки годишно.

Чаени торбички
Срок на годност: 6 месеца

Дори в затворена запечатана опаковка чаените торбички стават неизползваеми след 6 месеца поради способността да окисляват (ферментират) чайните листа. Черният чай може да се съхранява до 9 месеца, но тъй като суровината за чаените торбички е по-евтин чай, който съдържа чаена прах, срокът на годност се намалява до шест месеца.

Дъски за рязане
Срок на годност: 3 години

Задължително използвайте няколко дъски за рязане иначе опасни бактерии ще "налазят" храната ви

Те се износват поради влагата и постояннота излагане на метал (ножове). С течение на времето те се покриват с пукнатини и драскотини, които стават място за размножаване на бактериите.

Слънчеви очила
Срок на годност: 2 години

Както знаете UV блокиращото покритие се прилага върху добрите слънчеви очила. Но под въздействието на ултравиолетовите лъчи той постепенно изгаря и престава да защитава очите от слънцето.

Точната дата на годност се определя от производителя, но има общо правило: препоръчва се да се сменят слънчеви очила на всеки две години.

Паста за зъби и четка за зъби
Срок на годност: 1 година и 3 месеца

Четката за зъби трябва да се сменя на всеки 3 месеца, за да не се превърне в „гореща“ среда за бактерии, а пастата за зъби може да се съхранява не повече от година. Ако имате малки комплекти за пътуване с паста за зъби, проверете дали не са с изтекъл срок на годност.

Кърпи
Срок на годност: 3 години

За да се предотврати растежа на бактерии, кърпите трябва да се перат често след всеки 3-4 бързания с тях. А от честите измивания тъканта просто се износва, особено ако ги перете при високи температури.

Гребен, четка за коса
Срок на годност: 1 година

Дори ако редовно почиствате и миете гребена или четката си за коса, върху тях се натрупват микроби и бактерии. С времето старите гребени могат да причинят проблеми с косата, че дори и пърхот.

Четки за грим 
Срок на годност: 5 години и 6 месеца

Те трябва не само да се мият редовно, но и да се заменят с нови след пет години. Струва си да смените четките в случай, че по кожата ви започнат да се появяват обриви. Известно е, че в 30% от случаите причината за различни възпаления по кожата са мръсните ръце, а също така и четките за грим.

Сутиени
Срок на годност: 1,5-2 години

500-годишни гащи и сутиен, намерени в таен склад в древен замък, преобръщат цялата модна история (СНИМКИ)

След 1,5 - 2 години сутиенът губи форма, разтяга се и престава да поддържа гърдите. Ако имате големи гърди, това се случва малко по-рано. 

Във всеки случай сутиенът трябва да бъде сменен веднага щом устите, че вече е по-разхлабен и най-вече, ако вече смените нивото му на закопчаване.

Чехли 
Срок на годност: 6 месеца

Домашните чехли издържат не повече от шест месеца, а след това се превръщат в благоприятна среда за възпроизводството на бактерии и гъбички.

Възглавници
Срок на годност: 2-3 години

Леглото, в което спим, може да ни убие без дори да подозираме!

Независимо от вида на пълнежа възглавницата губи форма след 2-3 години. Освен това в тях се появяват прахови акари и бактериите се размножават. Здравословният сън е много важен, нали?

Одеала
Срок на годност: 7 години

За нищо на света не си оправяйте леглото сутрин – ужасно опасно е! (ВИДЕО)

С одеялата нещата са подобни, но експлоатационният им живот е малко по-дълъг - от 7 до 10 години, в зависимост от това дали се грижите за тях правилно.

Матраци
Срок на годност: 8-10 години

Заедно с одеялото можете да си купите нов матрак, тъй като експлоатационният му живот е приблизително същия. Също така, за по-продължителна употреба се препоръчва да завъртате матрака веднъж на всеки шест месеца и редовно да го вакуумирате. / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Лео

Лео 14.11.2021 22:19

По често ги сменям

Чохльо Чехлев

Чохльо Чехлев 18.12.2021 3:14

Само , жълтото пате , оставете , другото не е нужно.

храна

храна 14.03.2022 11:53

ли абе ти луд ли си