logo

За нищо на света не изхвърляйте остатъците от тези продукти! С тях може да направите чудеса!

За нищо на света не изхвърляйте остатъците от тези продукти! С тях може да направите чудеса!

Може и да не вярвате, но има как да ги засадите у дома и да имате пресни плодове, зеленчуци и билки

През летния сезон хората започват да ядат повече плодове и зеленчуци, поради разнообразието им, а и да не забравяме, че много от тях именно сега са пресни и сочни. 

Мнозина не знаят как да отглеждат различните плодове и зеленчуци и масово ги купуват от пазарите. В помощ на всички преди време от jenata.blitz.bg разкрихме как може да отгледате домати у дома без дори да разполагате с градина.

Малко след това пък разкрихме една голяма мистерия, свързана с отглеждането на пресни краставички.

Е, сега от jenata.blitz.bg имаме чудесни новини за всички – не трябва да изхвърляте остатъците от дадени продукти, защото от тях можете да си отгледате чудесни растения.

За нищо на света не изхвърляйте корите от мандарини и портокали – те ще направят чудеса с дома ви, ако… (СНИМКИ)

Така например трябва да запазите остатъците от дивия лук, авокадото, джинджифила и китайското зеле, защото има как да ги засадите наново и да се радвате на пресни подправки, плодове и зеленчуци. При това не ви трябва градина, а може да ги огледате и в апартамента.

Див лук
Лукът може и да е „купешки“. Трябва обаче да откъснете няколко листенца от него и да ги засадите в саксия. Поливайте ги всеки ден и след време ще имате пресен див лук у дома.

Другият вариант е изсушете луковиците на лука перваза на прозореца, след което подобно на перата ги засадете в саксия и поливайте всеки ден.

Авокадо
Този плод се отглежда най-добре през лятото, тъй като обича топъл и влажен климат. Вземете ядката от авокадото и забийте няколко (най-добре 2 или 3) клечки за зъби в нея, така че да можете да я поставите върху стъклена чаша. Налейте вода в нея, така че „дъното“ на костилката да е във водата, а останалата част не. 

За нищо на света не изхвърляйте ягодовите опашчици! Вършат чудеса! (СНИМКИ)

За да отглеждате авокадо у дома се нуждаете най-вече от търпение. Първо, по нея ще се появят кълнове (листенца) и едва след това може да го засадите в саксия. Поливайте я редовно и така авокадовото дръвче ще поникне, а когато прецените, че е достатъчно голямо може и да го засадите в градина (ако имате такава).

Джинджифил
В последните месеци коренът от джинджифил стана изключително популярен поради антивирусните си свойства (дори в борбата срещу коронавируса), но те се появяват в магазините само през зимата. 

Ако обаче искате да отгледате джинджифил и у дома, то за целта вземете част от корена и да го засадете в саксия. Растението иска достатъчно влага и топлина, така че е най-добре да поставите саксията на балкона под пряка слънчева светлина. 

 

След известно време изкопайте корена, вземете частта, от която се нуждаете, и можете да я засадите и в градина.

За нищо на света не изхвърляйте обелките от банани – вършат чудеса (СНИМКИ)

Китайско зеле
Китайското зеле може да се отглежда от „кочана“ му. Сложете го в купа с вода. Отглеждането на китайско зеле у дома не изисква много грижи, достатъчно е само да сменяте водата на всеки два до три дни и да осигурите на растението прохлада. След това може да го засадите някъде и да чакате с нетърпение да отгледате свежо китайско зеле у дома. / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай