Агнешко с джоджен и ориз с лапад – класическа рецепта за Гергьовден

Традиционно българско ястие със сезонни продукти – идеално е за 6 май

https://jenata.blitz.bg/index.php/vkusotii/agneshko-s-dzhodzhen-i-oriz-s-lapad-klasicheska-recepta-za-gergyovden Jenata.blitz.bg
Агнешко с джоджен и ориз с лапад – класическа рецепта за Гергьовден

Източник: Снимката е илюстративна

Гергьовден е един от най-почитаните празници в българския календар – ден, свързан с народните традиции, новото начало и изобилието на пролетта. 

На 6 май трапезата задължително се отрупва с вкусни ястия, а печеното агнешко заема почетното място. То е символ на празника и събира семейството около масата. 

Именно заради това от jenata.blitz.bg имаме интересно предложение. Става въпрос за традиционна рецепта за Гергьовден за печено агнешко с пресен джоджен и ориз с лапад.

Традиционната агнешка дроб сарма по селски – как да я приготвите за Гергьовден

В тази рецепта ще ви покажем как да приготвите агнешко месо с пресен джоджен и гарнитура от ориз с лапад – леко, ароматно и с богат вкус. Подходящо е както за ценители на традиционната кухня, така и за онези, които търсят сезонно вдъхновение.

Необходими продукти:

За агнешкото:

  • 1.5 – 2 кг агнешко месо (бут или плешка)
  • 4–5 скилидки чесън
  • 1 връзка пресен джоджен (или сух, ако няма)
  • 2 супени лъжици масло
  • 2 супени лъжици олио
  • 1 ч.л. червен пипер
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 1 ч.ч. вода или бульон
  • Сок от 1 лимон (по желание)

За ориза:

  • 1 ч.ч. ориз (бланширан или български)
  • 1 връзка лапад (или спанак, ако няма лапад)
  • 1 малка глава лук
  • 2 с.л. олио
  • Сол на вкус
  • Пресен копър (по желание)

Начин на приготвяне:

Приготвяне на месото:

  1. Измий агнешкото и го подсуши.
  2. Направи малки разрези в месото и постави в тях резенчета чесън и листенца пресен джоджен.
  3. Намажи месото със смес от червен пипер, сол, черен пипер, масло и олио.
  4. Постави го в тава, залей с вода или бульон, покрий с фолио.
  5. Печи на 180°C за около 2.5 – 3 часа. Последните 30 минути махни фолиото, за да се запече.
Гергьовденска класика: Агнешко, което ухае на спомени и традиция

 

Ориз с лапад:

  1. Задуши ситно нарязания лук в олиото.
  2. Добави измития ориз и разбъркай.
  3. Прибави нарязания лапад (или спанак), запържи леко и залей с 2 ч.ч. вода.
  4. Овкуси със сол, по желание и копър. Готви, докато оризът поеме водата.

Съвет за поднасяне:

Сервирай агнешкото върху канапе от ароматния ориз с лапад. Украси с резенчета лимон и свеж джоджен или копър. Може да добавиш и кисело мляко с чесън като разядка. / jenata.blitz.bg

Горещи

Коментирай