logo

5 фатални грешки, които съсипват косата

5 фатални грешки, които съсипват косата

Мнозина от нас правим голяма глупост когато мием и сушим гривата си

Всеки от нас иска да има здрава, красива и буйна коса? Но понякога без да осъзнаваме в стремежа си да постигнем това правим груби грешки. Заради тях резултатът е точно обратният – косата изтънява, става рядка и започва да пада.

Преди време от jenata.blitz.bg споделихме правилото за „шестте сантиметра“, което спасява всички дами и косата им. Редом с това от jenata.blitz.bg разкрихме коя е перфектната прическа за всяко лице, която и ще е хит през лятото.

Но да се върнем на грешките, които съсипват косата, оказа се, че те са точно пет.

Ето кои са грубите грешки, които правим ежедневно, а те съсипват косата ни:

1. Къпем се с гореща вода
Косата не трябва да се мие с гореща вода, тъй като високата температура нарушава структурата на косъма и засилва активирането на мастните жлези. Измийте косата с умерено топла вода, а малко преди да излезете от банята изплакнете със студена.

4 прически, които превръщат всяка жена в селянка СНИМКИ

2. Неправилно нанасяне на шампоан и балсам
Шампоанът трябва да се прилага само на корените! Балсам - по дължината и връхчетата на косата. Ако сте запознати с това правило, то добре. Но се оказва, че не всички момичета го познават! 

3. Подсушаване с кърпа
Косата не трябва да се търка агресивно и да се стиска с кърпа след като е измита. Можете само леко да попиете мократа грива, но не и да я навивате в кърпа, която после дълго време на е на главата ви. Сушенето на косата в кърпата уврежда косъма и той става чуплив и безжизнен. ⠀

Внимание, боите за коса се оказаха супер опасни

4. И пак тази кърпа
Ако косата ви бързо се омазнява, губи обема и блясъка си, то знайте, че вината пак е във въпросната кърпа. Ако след банята се „сушили“ косата си с кърпа (както в по-горната точна обяснихме, че не трябва да се прави), а след това сте навили косата си в кърпата и сте се разхождали с нея дълго време преди да се срешите и подсушите със сешоар, то ето защо косата ви се омазнява бързо.

Това се дължи на сауна ефекта, който кърпата прави с мократа коса. Заради това мастните жлези започват да работят по-активно, косата бързо губи своята чистота, обем и блясък. По принцип няколко 2-3 минути с кърпа на главата са достатъчни.

Тези прически са спасението, ако косата ви е рядка

5. Мокър гребен за коса
Веднага след банята разресвате косата си, за да изсъхне в по-приемлива форма или за да ви е по-следно да я издухате със сешоара? Е, забравете за това! Агресивното разресване и като цяло сресване на мокра коса е забранено. 

Вместо това изсушете леко корените на косата със студен или топъл въздух и едва след това започнете със сресването. Запомнете – започнете от връхчетата на косата, а след това се насочете нагоре към корените. 

Между другото, по-добре е да сресвате косата, преди да я измиете. / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Яни

Яни 03.07.2020 14:22

Единствено нещо, което правя погрешно е да си мия косата с топла вода, другото си го знам. Не използвам стандартни кърпи и наистина ми е много гадно да си помисля как като малка съм слагала шампоан на цялата си коса.

Милена

Милена 25.04.2022 6:24

Аз веднага след измиване попивам водата с кърпа , прехвърлям косата отпред и продължително разресвам. Косата е почти мокра.