Лятна грижа за косата: 6 основни правила

Лятна грижа за косата: 6 основни правила

Както всички и за това трябва да се погрижим

Косата, както и кожата, се нуждае от специални грижи през лятото. Няма значение къде ще прекарате летните си дни: близо до морето под палещите лъчи, в градска среда или пък планината. 

В крайна сметка, където и да сте, косата ви се нуждае от защита от негативните въздействия на околната среда и просто заслужава да изглежда красива и добре поддържана.

Това се отнася не само за жените, но и мъжете. Така че в името на красотата от jenata.blitz.bg решихме да съберем на едно място шест основни правила за лятна грижа за косата.

Ето ги основните правила за лятна (проста!) грижа за косата:

Повече средства
От топлината кичурите коса често изглеждат безжизнени, тъй като губят влагата на косъма. Следователно те особено силно се нуждаят от влага. Не пренебрегвайте използването на балсами, маски и масла за краищата на косата. Тези продукти осигуряват на косата допълнителна влага и създават защитен слой, който предотвратява излагането на слънце, сух въздух и солена вода.

SPF защита
Под въздействието на агресивните UV лъчи косата губи цвета си. Спрейовете и маслата с UV защитна функция ще помогнат за предотвратяване на това - те са в асортимента на всяка козметична марка.

Високи прически
Опашките и коковете от всякакъв вид са най-добрият начин да поддържате косата си в добро състояние през лятото. Събраната коса е много по-малко изложена на слънце, прах, пясък и сол от морската вода не се утаяват толкова активно в тях (всичко това се измива напълно само с помощта на дълбоко почистващ шампоан, който е желателно да използвайте поне веднъж месечно). В допълнение, високата прическа не създава допълнителен дискомфорт в жегата.

Витамини
Техният основен източник са сезонните плодове и зеленчуци. Заложете на ягоди, череши, праскови, билки и други дарове на природата. Косата (както кожата и фигурата дори) ще ви благодарят.

Правилен гребен
Да, много зависи от гребена, защото грешният ще се счупи и ще „изгубите“ косата си заради него. Трихолозите отбелязват, че момичетата, че и момчетата, с гъста коса трябва да заложат на гребени с редки зъби. 

Не сушете косата веднага след измиването й
Не бързайте да използвате сешоара веднага след излизане от банята. Оставете косата ви да изсъхне малко естествено (10-15 минути са достатъчни) и едва след това започнете да оформяте. Също така е важно да не изсушавате косата си с прекалено горещ въздух - това я лишава от тъй необходимата влага. jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки

Коментирай

Мира

Мира 24.07.2023 10:24

Цяло лято съм с дълга плитка. Прохладно ми е и мога няколко дни да не се занимавам с нея.