logo

5 начина да кажете безболезнено "не" на поредното детско "искам"

5 начина да кажете безболезнено "не" на поредното детско "искам"

Никой родител не иска да отказва на децата си, но понякога това се налага

Малките деца не спират да искат. Те виждат нещо и на мига решават, че искат да го притежават. А когато това не се случи, изпадат в истерия.

Никой родител не иска да отказва на децата си, но понякога това се налага. И тук нещата не опират до липса на пари за купуване на поредното "искам", а в необходимостта детето да бъде научено на грамотно отношение към парите. 

Как правилно да кажете "не" в отговор на поредната молба на малкия си наследник? Специалистите имат няколко прости съвета, които ще ви помогнат да го направите без натиск.

Предложете алтернатива

Често е необходимо да откажете, тъй като родителите финансово не са възхитени от това, което детето им иска. Затова се опитайте да намерите по-достъпна алтернатива.

5 неща, които децата никога не прощават на родителите си

Да кажем, че детето със сълзи на очи ви моли да отидете на увеселителен парк. Не казвайте веднага "не". Вместо това предложете всички заедно да отидете на детската площадка. Там на детето ще му бъде интересно, а вие ще спестите някой лев.

Предварително се договорете за покупките 

Бъдете инициативни и това ще ви позволи да избегнете истерията в магазина. Преди да излезете на пазар за хранителни стоки с детето си, му обяснете защо ще ходите там и какво точно ще купите (и какво не). Например: "Ще купим мляко, сирене и пиле за вечеря. И днес няма да купуваме нищо друго!".

Още по-добре ще бъде, ако направете предварително списък с необходимите покупки и помолите детето си да ви помогне да зачерквате всичко, което сте сложили в количката.

Попитайте детето защо се нуждае от тази вещ

Децата, както и възрастните, искат да бъдат чувани и изслушвани.

Млада майка сподели простия си метод, с който ликвидира детската истерия за секунди

Вместо обичайния отговор "не", попитайте детето си защо иска да му купите точно това. И ако то даде разумно обяснение, обещайте да помислите за покупката малко по-късно (или веднага добавете това, което иска, към списъка за пазаруване). Така ще покажете, че уважавате мнението му.

Давайте му джобни всяка седмица

Детето може да похарчи получената сума за каквото си пожелае. Не забравяйте да изясните, че след като парите свършат, няма да му давате други (и да му купувате нищо друго).

Това ще ви помогне да развиете у него навика да не пилее парите си и да ги спестявате за това, което наистина иска да си купи.

Заедно съставяйте семейния бюджет

Не забравяйте да поканите детето си да участва в семейните събирания по финансово планиране, в които съставяте разчет на разходите за следващия месец.

Дядо, завел 3-годишния си внук на пазар, се справи с истерията му с една фраза

Научете го да "гледа в бъдещето" и да планира големите си разходи (купуване на училищни дрехи, сезонни вещи и т.н.).

Записвайте в бюджета необходимата "детска" сума и инструктирайте рожбата си да търси приемливи варианти. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай