logo

7 скрити признака, че отглеждате дете гений

7 скрити признака, че отглеждате дете гений

Експерт посочи куп особености в развитието, които говорят за необичайните способности на малчуганите

Оказва се, че признаците, които издават, че едно дете е гений, може да не са толкова очевидни.

Разбира се, ако то се е научило да чете на две годинки или е започнало да говори за квантова физика още на 7, няма да ви е трудно да разберете, че притежава изключителни способности. Но не винаги родителите могат да разпознаят в хлапето си бъдещия Алберт Айнщайн.

Днес от jenata.blitz.bg ще ви разкрием на кои скрити признаци си струва да обърнете внимание, за да разберете, че детето ви не е като другите и се отличава с изключително висока интелигентност. 

Влечение към математиката от най-ранна възраст  

Ако детето ви поиска да го научите да извършва сложни математически действия преди лягане, има голяма вероятност да не е като останалите деца.

Внимание, дори пушенето на балкон е опасно за децата

"Ако смята, че математиката има чисто мозъчен характер, от най-ранна възраст успява да смята наум, въпреки че все още не може да чете и да пише, това е сигурен знак за необичайни способности", казва Лин Кендъл, британски експерт, който работи с надарени деца.

Надарени родители

"В този случай в пълна сила важи поговорката "Крушата не пада по-далеч от дървото". Следователно, ако родителите на детето имат висок коефициент на интелигентност и редица изключителни постижения, има шанс това да бъде предадено и на детето.

В същото време геният не определя финансовия просперитет и богатството, а наличието на ярки умствени способности", пояснява експертът.

Чувство за хумор 

Кендъл споделя, че се е сблъсквала с деца, които са имали чувство за хумор, което изобщо не е характерно за възрастта им.

Майка бие тревога: Видите ли такава линия, веднага идете на лекар, преди да е станало най-страшното СНИМКА

"Не съм правила никакви изследвания по тази тема, но знам, че повечето комици имат висок коефициент на интелигентност. Често импровизират и в това е нещото, в което децата са добри. Те сякаш попиват информацията, било то шеги или думи, изречени преди три седмици, които бихте искали да забравят. Така че чувството за хумор на детето е повод да се замислите", отбелязва тя. 

Безкрайно желание за учене

Много хора смятат, че родителите на гении полагат много усилия, за да накарат детето да изглежда така - завързват го за стола и започват да го карат да пише, да учи уроци и да свири на китара.

Според експерта обаче в такива семейства е обратното. Детето гений има толкова голяма жажда за нови знания, че често родителите дори нямат време да отговорят на всичките му въпроси и да купуват нови книги.

"Научете такова дете да чете и много скоро това ще ви помогне да си отдъхнете - съветвам обикновено родителите на такива деца", казва Кендъл в интервю за The Sun.

Необичайни интереси 

Специалистката споделя как наскоро е работила с две необичайни деца. Едното си е било поставило за цел да запомни наизуст таблицата на Менделеев, а другото - да научи всички световни столици.

Млада майка може да държи бебето си само по 10 минути! Причината ще ви шокира СНИМКИ

Хлапетата са били в начална училищна възраст и сами са си поставили задачите. Не всяко дете се интересува от това. 

Бъбривост 

Звучи невероятно, но е факт! Децата, които обичат да говорят много още от най-ранна възраст, често имат високо ниво на интелигентност. Но понякога нещата могат да изглеждат по различен начин. 

Надарените деца са перфекционисти, затова и тази черта се отразява във всичко, дори в процеса на общуване.

"Някои от тях от малки ще говорят с всеки. Познавам обаче деца гении, които говорят само вкъщи и с близките си. На въпроса ми "защо", отговорът им е много прост: "Искам да изчакам, докато мога да говоря правилно, както правят възрастните"", споделя още експертката. 

Липса на приятели 

Децата с много високо IQ могат да открият, че почти нямат нищо общо с връстниците си, което затруднява намирането на приятели в градината или в училище. Кендъл предупреждава, че това може дори да доведе до неправилно диагностициране на аутизъм.

Ето как да разберете какъв цвят очи ще има бебето ви

"Броят на родителите, които идват при мен, заявявайки, че класният ръководител или директорът им е казал, че детето им има аутизъм, нараства невероятно. Разбира се, може да има някои модели на поведение, които приличат на маниерите на децата с такава диагноза, но няма нужда да се правят прибързани заключения", отбелязва тя.

Сред другите признаци, които издават надарено дете, са да помни събития, които са се случили много отдавна; да започне да чете много рано; да е информирано за събитията, които се случват по света и в страната му; да предпочита да е само или в компанията на възрастни; да говори; непрекъснато да задава въпроси; да държи всичко под контрол; да съставя допълнителни правила за игри. /jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай