Няма да повярвате за какво е служил помпонът върху шапката

Няма да повярвате за какво е служил помпонът върху шапката

Този моден аксесоар крие доста интересно минало, а освен това датира от доста далечни епохи

Замисляли ли сте се някога от кога датират помпоните върху зимите шапки? Каква история се крие зад пухкавите топки, които красят зимния аксесоар, пазещ главите ни то студа?

Няма да повярвате за какво служи малкото джобче на дънките СНИМКА

Е, и да не сте за замисляли за произхода на помпоните, то от jenata.blitz.bg ще разкрием какъв е той. Преди това обаче от jenata.blitz.bg припомняме, че споделихме защо през деветдесетте години жените не сваляха шапките от главите си. Тя стояха с тях в ресторантите, кафенетата и дори в театъра.

Но да се върнем към помпоните върху зимните шапки.

И така – според моди експерти през вековете писклюлите са били използвани не само за декоративни цели, но са изпълнявали и редица други функции. 

Помпоните датират от епохата на викингите. Учените за първи път откриха статуя на викингския бог Фрейр, носещ шлем с помпон през 1904 г. в Швеция.

Падна огромна модна мистерия, свързана със суичърите

Също така наличието на този елемент върху шапка в някои европейски страни говори за социалния статус на човек. Например свещениците в древен Рим носели шапка, наречена бирета с помпон. Цветът му зависеше от работата, която вършеше.

В Шотландия каските с такъв помпон били част от военната униформа. С тяхна помощ войниците определят полка, към който принадлежи друг войник. Моряците носели шапки с помпон, за да не удрят главите си в ниските тавани на корабите.

Помпоните стават особено популярни през 30-те години на миналия век по време на Голямата депресия. Те били евтина украса на всяко облекло. / jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Ивайло

Ивайло 02.01.2022 8:33

Жанета много си бездарна.

Красимир Бонев

Красимир Бонев 03.01.2022 21:39

Историята Ви куца. Твърде много Ви куца....