logo

Тези навици изглеждат невинни, но може да са знак за обсесивно-компулсивно разстройство

Тези навици изглеждат невинни, но може да са знак за обсесивно-компулсивно разстройство

Кандидат на медицинските науки, психиатър и психотерапевт, разказа на какво трябва да обърнете внимание

Обсесивните мисли и привидно обичайните действия могат да бъдат симптоми на развитие на обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР).

Как да разпознаем дали един психолог е добър

Евгений Фомин, кандидат на медицинските науки, психиатър и психотерапевт, разказа на какво трябва да обърнете внимание.

Той обясни, че в ранните етапи на развитие на обсесивно-компулсивното разстройство някои навици могат да изглеждат като странност у човека. Например проверявате постоянно дали газта или ютията са изключени, не стъпвате върху фугите на плочите и т.н.

В самото начало на развитието на разстройството такива характеристики не пречат на живота. Въпреки това, в бъдеще, с повишаване на нивото на стрес и увеличаване на тревожността в резултат на това, ситуацията може да се влоши.

Как да разберете, че партньорът ви изневерява по време на пътуване

„Човек има натрапчиви идеи, мисли, образи, нагони. Започвайки да осъзнава странности в поведението си, това може да е придружено от вина, страх, тревожност и всичко това може да прерасне в сериозно разстройство. Навиците стават проблем за човека , започват да влияят на социализацията във всички сфери на живота“, каза Евгений Фомин.

С OCD обаче може да се справите не само с лекарства, но и с помощта на психотерапия - основното е да се свържете със специалист./jenata.blitz.bg

Харесайте jenata.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!